Novice - Urejanje

novica

Čas za sajenje trajnic

Čas za sajenje trajnic
Objavljeno dne 24.05.2005

Sodobna vzgoja trajnic in njihova ponudba na trgu je temeljito spremenila nekdanjo prakso, ki je učila, da je trajnice najbolje saditi in presajati samo spomladi. Vzgojene v lončkih namreč lahko sadimo kadarkoli, če le zemlja ni premokra ali celo zmrznjena. Presaditvenega šoka utrjena sadika ob izlončenju in vsaditvi v vnaprej pripravljeno vrtno zemljo ne more doživeti, ker je iz slabših rastnih pogojev v običajno premajhnem lončku prišla v boljše rastne pogoje - dovolj prostora. Kljub temu še vedno zmotno velja, da je sajenje in presajanje trajnic v zgodnji pomladi najmanj tvegano.

Presajanje trajnic, ki so se nam na vrtu krepko razrasle in jih želimo z delitvijo razmnožiti, pa je še vedno v veliki večini primerov domena spomladanskih vrtnih opravil, čeprav je zlasti za tiste, ki cvetijo spomladi, še bolj primeren čas za razsajanje v zelo zgodnji jeseni ali ob koncu poletja, da se imajo čas pred zimo še dobro vrasti. Te bomo morali izkopati, raztrgati ali razrezati in ponovno posaditi na želeno mesto. S tem pa seveda prekinemo tok rasti, poškodujemo koreninski sistem in rastlina bo doživela šok. Če takšno presaditev ali razsaditev opravimo zgodaj spomladi, ko se rast šele začenja, ali zgodaj jeseni, ko bo do zime še dovolj toplote, bodo trajnice presaditveni šok najhitreje in najlaže prebolele. Takšno delo sredi poletja, ko so temperature mnogo višje in temu primerno izhlapevanje iz zemlje in listov, bi bilo mnogo bolj zahtevno in tvegano. Seveda poznamo tudi izjeme. Za bradate perunike, ki takrat počivajo, je poletje in zgodnja jesen najprimernejši čas za presajanje.

Razločevati moramo med presajanjem in sajenjem. Sadimo, ko imamo sadike že pripravljeno za sajenje, največkrat vzgojene v lončku. Presajamo ali razsajamo pa, ko rastlino izkopljemo, jo razdelimo in posamezne dele ponovno posadimo.

Spomladi marsikdaj tudi snujemo barvne kompozicije svojih vrtnih gred na novo. Čez zimo smo imeli čas o marsičem razmisliti in ugotoviti, s katerimi barvnimi kombinacijami nismo imeli preveč srečne roke in jih želimo spremeniti. Pri snovanju poletne in jesenske scene nismo še ničesar zamudili. Spomladi posajene trajnice bodo v dveh do treh mesecih že v polni rasti in bogatem cvetenju. Tiste, ki cvetijo spomladi, bodo sicer prišle ob spomladanskem sajenju do prave veljave šele v naslednji pomladi, ampak razrasle se bodo do takrat bogato.

Če torej dobro premislimo, je spomladanski čas gotovo za sajenje trajnic zelo primeren, ni pa edini primeren.

Kdaj je torej primeren čas za sajenje trajnic, ki so v lončkih vzgojene v navadni vrtni prsti in na prostem?

  1. Ko imamo zanje pripravljeno zemljo in prostor.
  2. Ko imamo čas in voljo to storiti.
  3. Ko imamo denar za nakup sadik.

Seveda pa zgoraj navedeni pogoji niso dovolj za uspešno saditev tistih trajnic, ki so bile v lončkih vzgojene v šotnici, v času vzgoje pregnojene in morda še obdelane s hormoni in raznimi stimulatorji ina zato v času prodaje prelepe in košate. Če pa so bile še vzgojene v rastlinjaku, kjer so bile zavarovane pred vsemi zunanjimi vremenskimi tegobami in zato pomehkužene in morda tudi prezgodaj spomladi cvetoče ali še jeseni bujno rastoče, so za sajenje na prosto v zanje ne idealnem času toliko bolj občutljive.

V zahodni Evropi in zadnje čase tudi pri nas se takšnih trajnic proda veliko. Vedeti pa je treba, da jih v vrtnarsko razvitih državah jemljejo bolj kot 'šopke za na vrt', ki se jih zamenja, ko dotrajajo. Mi bi pa vse prevečkrat od njih pričakovali, da bodo trpežne dolgo živeče trajnice. Več upanja imamo lahko, da se bodo tako obnašale v naših vrtovih, če jim bomo tudi po saditvi na prosto nudili podobno nego, kot so jo imele pri vzgoji sadik, sicer se kaj rado zgodi, da na vrtu klavrno propadejo ali pa vsaj po saditvi doživijo krepak šok.

Če imamo torej slabe izkušnje z dosedanjimi saditvami trajnic ali če smo morda v dilemi, kdaj je primeren čas za sajenje, se najprej prepričajmo, v kakšnem substratu in v kakšnih pogojih je bila sadika vzgojena. Tako bomo tudi vedeli, kaj ta sadika pričakuje in zahteva v našem vrtu.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog