Novice - Rože

Oglasno besedilo

Trajnice za pametne lenuhe

Objavljeno dne 05.11.2020

 

Knjiga Trajnice za pametne lenuhe je avtorsko delo, ki stoji. To v ničemer ni prodajni katalog trajnic in po svojem dometu tudi ni samo vrtnarski priročnik. Je način razmišljanja, ki je zato, ker izhaja iz zavezanosti naravi in sodelovanju z njo, zelo sodoben. Tako je o njej zapisal Matjaž Mastnak, univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, dolgoletni publicist in predavatelj na področju vrtne kulture, pomočnik direktorja v Arboretumu Volčji Potok.


Naslovnica knjige z avtorico na sliki

Drugi vrhunski slovenski strokovnjak v povezovanju narave in vrtne kulture s širokim mednarodnim dometom, dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, pa o avtorici in knjigi pravi, da: Jožica Golob Klančič, krajinska arhitektka stare šole, se v svoji knjigi dotika povsem običajnih vrtnih problemov in zanje ponuja povsem preproste rešitve, ki pa jih spregledamo, če rastlin in zemlje ne poznamo dobro.

Knjiga torej želi spodbujati k naravi prijaznemu vrtnarjenju z mislijo, da si vsak lahko ustvari čudovit vrt, ki ne bo zahteval veliko dela, sploh pa ne kemije in pomožnih materialov od daleč. S trajnicami lahko vsak, ne glede na svoj poklic in izobrazbo, oblikuje zelo barvite ali pa zelo umirjene, tudi velikopotezne vrtne motive, ki bodo trajali in trajali, se ponavljali iz leta v leto in se spreminjali skozi letne čase, ne bodo pa zahtevali veliko vzdrževanja. Vse to sicer zahteva določena znanja, ki jih pametni lenuhi nenehno poglabljajo, a niti slučajno niso rezervirana samo za šolane vrtnarske strokovnjake. Sploh, če se zavedamo, da moderno vrtnarjenje ni vedno zavezano naravi prijaznemu vrtnarjenju.


Mojca Rehar Klančič, avtorica večine fotografij v knjigi

Knjiga je torej namenjena vsem, tako vrtnarskim strokovnjakom, kot tudi ljubiteljskim vrtnarjem, tudi lastnikom koščka zemlje, namenjenega vrtnarjenju in urejeni okolici doma, ki ne želijo več škoditi naravi in planetu z vsakršnimi modernimi pretiravanji, pač pa z naravi prijaznimi metodami in naši zemlji in klimi prilagojenimi rastlinami doseči, da bodo naši vrtovi in javne zelene površine oblikovani del narave.

Jožica Golob-Klančič, avtorica knjige

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog