Vprašanja - RožeKako obrezovati kavovec?

VPRAŠANJE:

V lončku imam že veliko let kavovec. Vzgojil sem ga iz semena. kako bi ga obrezoval, da bi imel liste po celi veji in ne samo na koncu vej. Hvala za odgovor in lep pozdrav ! Jože iz Ljubljane

(Jože)


ODGOVOR:

Kavovec lahko zraste v naravi tudi 10 metrov in več, v nasadu pa mnogo manj. Razlog za to je seveda obiranje pridelka, zato s stalno rezjo poskrbijo, da ostanejo rastline na primerni višini. Kavovec se po rezi zelo dobro obrašča, s pomlajevanjem pa spodbudimo odganjanje in ponovno ozelenitev. Pri okrasnem kavovcu je pomembnejši videz od pridelka, temu pa prilagodimo tudi rez. Žal rastline ne vidim in tako na pamet težko svetujem, kaj in kje odrezati. Najbolje bo, če se pomlajevanja lotite postopoma. Izberite četrtino vej in jih odrežite na prstan. Ta je podoben čepu, le da je zgornja rezna ploskev pravokotna na steblo. Iz spodnjega dela prstana bo odgnalo več poganjkov, ki jih po potrebi zredčite in primerno usmerite v prostor. Nikar pa ne krajšajte poganjkov, saj bo to povzročilo metlasto rast, senčenje posameznih vej in goljenje. Pred vsakim močnejšim posegom zahtevajo rastline nekaj več pozornosti, predvsem pa je pomembno dodajanje gnojila za zelene rastline, ki vsebuje več dušika. Ta bo bistveno pripomogel k čimprejšnjemu okrevanju in ozelenitvi. Zelo pomembna je tudi svetloba. Če jo primanjkuje, rast ni zadovoljiva, temu pa bo sledilo ponovno golitev vej. Ko bodo novi poganjki dovolj veliki, s pomlajevanjem nadaljujete, dokler ne bo prenovljena cela rastlina.

08.12.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog