Vprašanja - RožeKako urediti dolgo in ozko gredico?

VPRAŠANJE:

Pred hišo imam 7 m dolgo in 60 cm široko gredico, na katero bi rada zasadila same trajnice, ne preveč visoke. Gredica je na sončni strani. Na koncu imam vsajeno vrtnico-plezalko, katero bi pustila, ostale vrtnice pa bi rada zamenjala z drugimi rožami.

(Mary)


ODGOVOR:

Pred sajenjem trajnic je potrebno tla ustrezno pripraviti. Pomembno je predvsem, da jih založite s hranili in drugimi pomembnimi snovmi. Organska gnojila vsebujejo manjši delež hranilnih mineralov, kot mineralna gnojila, zato pa imajo mnogo drugih koristnih snovi. Z njimi pognojite zgodaj spomladi, po treh tednih pa lahko dodate še nekaj mineralnega gnojila. Vašo gredo sem razdelil na 7 delov. V prvem sem izbral plahtico Alchemilla mollis (5 rastlin) spredaj in homulico Sedum telephium 'Herbstfreunde' (5 rastlin) zadaj, v drugem spredaj ognjeni dež Heuchera sanguinea (5 rastlin) in Rudbeckia silvanti 'Goldsturm' zadaj (5 rastlin), med 2 in tretjim delom zadaj pa lahko posadite travo Molinia arundiacea 'Transparent' (1 rastlina). V tretjem delu pride zadaj zopet Rudbeckia silvanti 'Goldsturm' (5 rastlin), spredaj pa Stachys macrantha 'Superba' (5 rastlin). V četrtem je zadaj na sredini perjanka Pennisetum alopecuroides (1 rastlina), levo 1 x Rudbeckia silvanti 'Goldsturn', desno ameriški slamnik Echinacea purpurea 'Magnus' (1 x), spredaj pa homulica Sedum spectabile 'Brilliant' (5 rastlin). V petem zadaj ameriški slamnik Echinacea purpurea 'Magnus' (5 rastlin) ali nekaj višji Echinacea purpurea, spredaj pa lepe očke Coreopsis verticilata 'Zagreb' (10 rastlin), ki so tudi v šestem delu spredaj. Zadnji del v šestem delu naj bo namenjen belocvetni gauri, ves sedmi, vključno z že obstoječo vrtnico plezalko, pa lahko zasede mačja meta Nepeta x fassenii 'Six Hills Giant' ali sivka. Vse naštete trajnice bodo poskrbele za živahnost barv od pozne pomladi naprej, za atraktivnost v prvih spomladanskih mesecih pa lahko posadite tulipane, hiacinte, narcise, žafrane, okrasne luke ipd. V delu, kjer je gaura (levo in desno) in mačja meta (zadaj), lahko pridejo tudi 3 astre in kašna anemona za jesensko cvetenje. Z vsemi naštetimi rastlinami boste imeli malo dela, zanimive pa bodo še dolgo po cvetenju. Zato jih porežite šele spomladi oziroma prej, če jih bo polegel dež, veter ali sneg. Omenil naj še sadilno razdaljo med posameznimi trajnicami, ki naj bo okrog 30 cm.

13.12.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog