Novice - Rože

novica

Močvirske rastline

Objavljeno dne 09.05.2008

Ob robu naravno oblikovanih vodnih kotanj, ki v vrtu predstavljajo posebno dragocenost, je prostor za močvirsko rastlinje. Tisti bazenčki, ki so industrijsko izdelani in namenjeni gojenju vodnih in močvirskih rastlin, imajo ob robovih običajno posebej pripravljen prostor za močvirske rastline. Sicer je nešteto možnosti in načinov oblikovanja vodnih motivov v vrtovih in seveda mnogo različnih načinov gojenja močvirskih rastlin. Vsekakor pa močvirje sodi med prav posebej zanimive vrtne elemente.

Nekatere močvirske rastline ostanejo zelene tudi pozimi, večini pa nadzemni deli pozno jeseni odmrejo. Zato spomladi potrebujejo tako imenovano spomladansko čiščenje, čeprav smo morda večino odmrlih delov odstranili že prej, ker so bili iz estetskih razlogov moteči. Če sodimo med tiste domače vrtnarje, ki v pozni jeseni in pozimi raje čepimo na toplem v zapečku, nam je vse to delo ostalo za nekoliko toplejše spomladanske dni. Vendar, sedaj res ne smemo več odlašati. Odmrle ostanke lanske rasti moramo odstraniti, preden se rastline zbudijo in začnejo odganjati na novo. Tiste, ki so zimzelene, je morda zimski mraz deloma poškodoval. Njim odstranimo le poškodovane dele.

Različne vodne in močvirske rastline v polni razrasti (fotografija: Mojca Rehar Klančič)

Kot velja za vse vrtne trajnice, velja tudi za močvirske, da je iz estetskih in zdravstvenih razlogov, dobro sproti odstranjevati vse odmrle dele. Odcvetela cvetna stebla in odmrli listi rastlini največkrat niso v okras. Med razpadajočim listjem se včasih lahko razmnožijo tudi nekatere rastlinske bolezni ali pa se tu rade zadržujejo nekatere drobne živalce, ki jih v vrtu nismo preveč veseli. Če torej tega dela nismo sproti in temeljito opravljali, vsaj spomladi opravimo temeljito čiščenje odpadnih rastlinskih ostankov.

Močvirske rastline se med seboj zelo razlikujejo po moči rasti. Nekatere so tako ekspanzivne, da kmalu prerastejo ves razpoložljiv prostor in tako izrinejo šibkeje rastoče. Ker pa so lepe in zanimive, se jim ne bi radi odpovedali. Zato jih sadimo v posode, da bi jim preprečili nenadzorovano rast.

Tudi višina rasti močvirskih rastlin je, tako kot pri vseh rastlinah na sploh, zelo različna. Nekatere dosegajo višino preko metra, nekatere pa so prave pritlikavke. Zato tudi te lastnosti ob sajenju upoštevamo. Med seboj v neposredni bližini družimo skupaj visoke in nizke rastline.

Ko izbiramo rastline za vrtno močvirje, iščemo trpežne, tiste s katerih prezimovanjem ne bomo imeli težav. Potem bo vzdrževanje enostavno in naša glavna skrb bo sprotno odstranjevanje odmrlih delov.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog