Novice - Rože

novica

Lokvanji spomladi še počivajo

Objavljeno dne 10.04.2008

Zgodaj spomladi na vrtu pregledamo vse in postorimo, kar se pokaže kot nujno. Vsekakor ne smemo pozabiti na vodne rastline, če imamo to srečo, da jih v svojem vrtu lahko gojimo. Za sajenje je morda dobro počakati, da se voda nekoliko ogreje, ostanke odmrlih delov pa vsekakor očistimo, tudi če nas še malo zebe v prste.

Najbolj opazni med vodnimi rastlinami so lokvanji s svojim bogatim listjem in posebno zanimivimi cvetovi, ki plavajo na vodi. Ker niso zimzelene rastline, jeseni listje odmre in zgodaj spomladi so v vodi kvečjemu le odmrli listi. Najbolj bogato cvetijo na sončni legi. V polsenci nekoliko manj, v senci pa se lahko zgodi, da odženejo samo listi. Nikakor pa niso lokvanji edine rastline, ki rastejo v vodi. Zlasti v plitki vodi raste še marsikaj drugega. V močvirskem obrobju vodne kotanje je lahko rastlinje zelo raznoliko z zanimivim listjem in tudi z bogatimi cvetovi.

Različne sorte lokvanjev so si med seboj zelo različne, ne samo po barvi cvetja, pač pa tudi po razrasti. (Foto: Mojca Rehar Klančič)

Kot velja za vse vrtne trajnice, velja tudi za vodne in močvirske rastline, da za saditev izbiramo med tistimi, ki nam pri prezimovanju na prostem ne bodo delale težav. Tudi trpežni lokvanji lahko ostanejo kar v vodi, čeprav bo ta zmrznila. Med lokvanji se občasno na našem trgu pojavljajo tudi razni križanci, ki imajo prednike med tropskimi vrstami. Zlasti modre, oziroma modrikaste barve lokvanjev sodijo v to skupino. Takšnih lokvanjev ne moremo prezimovati na prostem, pač pa morajo biti posajeni v večje košare, ki jih pred mrazom prenesemo v prostor, kjer bo temperatura nekaj stopinj nad ničlo.

Lokvanji so lahko posajeni v mulj neposredno na dno vodne kotanje, lahko pa tudi v košare z večjimi stranskimi odprtinami. V navadne cvetlične lonce so lahko posajeni samo, dokler so v vrtnarijah, pripravljeni za prodajo, kjer seveda nimajo bujne rasti. Da bi se dobro razrasli in cveteli, črpajo hrano naravnost iz vode in ne toliko iz zemlje, v katero so zasidrani. Zato morajo odprtine v saditvenih košarah biti dovolj velike, da se debelejše korenine lahko razrastejo skoznje v vodo. Če je v vodi veliko organskih odpadkov, ki se razkrajajo, nastajajo ugodni pogoji za razvoj alg, ki so lahko tudi nadležne, če se preveč razrastejo. Zato skrbimo, da v vodi ni razpadajočih ostankov rastlin, če je le možno, skozi celo leto sproti. Zgodaj spomladi pa moramo biti na to posebno pozorni, da pripravimo lokvanje za poletno rast in cvetenje.

Če so lokvanji posajeni v mulj na dnu kotanje, si spomladansko čiščenje lahko olajšamo tako, da večji del vode izčrpamo. Tako bo dno bolj dostopno in delo lažje. Sicer se primerno opremimo in zagazimo v vodo ter očistimo odmrlo listje. Istočasno seveda odstranimo tudi vse ostale organske odpadke, ki jih je morda nanesel veter. Če pa so lokvanji posajeni v košare, si lahko pomagamo tudi z dolgimi in močnimi kavlji, s katerimi, košare dvignemo na površino, jih očistimo ostankov listja in spustimo nazaj na dno. Pri tem moramo paziti, da preveč ne poškodujemo na široko razraščenih korenin.

Spomladansko čiščenje lokvanjev torej nima samo estetske funkcije, pač pa tudi zagotavlja bolj čisto vodo v naslednji rastni sezoni.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog