Novice - Rože

novica

Blazinaste plamenke

Objavljeno dne 16.08.2007

Pomladi cvetočih blazinastih trajnic je po vrtnih centrih in tudi po naših vrtovih kar nekaj. To je razumljivo, saj pomladi komaj čakamo, da se vrt odene v cvetje. In tudi po vrtnih centrih zgodaj spomladi kar mrgoli tistih vrtičkarjev, ki iščejo kaj cvetočega, da bi le-to hitro posadili v svoj vrt in takoj uživali v cvetju. Prav zaradi tega spomladanskega iskanja cvetočih trajnic se marsikomu potem zgodi, da ima v svojem vrtu poleti in jeseni bore malo cvetočih trajnic.

Slika 1: Drobni lilasti cvetki z risbo v sredini so pri tej bolj šibko rastoči sorti iglaste plamenke bolj za sladokusce, kot za tiste, ki od trajnic zahtevajo predvsem trpežnost (foto: Mojca Rehar Klančič)

Med spomladi cvetočimi nizkimi blazinicami trajnic imajo plamenke gotovo primat. Ker so jih vrtnarji vzgojili v velikem številu sort, lahko izbiramo med nežnejšimi barvami, kot tudi med tistimi, ki kar žarijo. Nekatere so enobarvne, druge so dvobarvne. Pri tem so barve lahko v cvetovih razporejene različno. Nekatere imajo svetlejšo ali temnejšo sredino cveta, pri drugih je cvet črtasto dvobarven. Tudi po velikosti niso vsi cvetovi enaki. Vse sorte pa imajo skupno lastnost, da so blazinice v času cvetenja tako na gosto prekrite s cvetovi, da zelenja sploh ni videti.

Vse iglaste plamenke (Phlox subulata in Phlox douglasii) so nizke zimzelene blazinice. In vse zacvetijo v času od konca marca do začetka maja. Se pa med seboj precej razlikujejo po nekaterih drugih lastnostih, ki jih je treba upoštevati, ko se odločamo o izbiri. Ni najbolje, da izbiramo samo glede na prvi vtis, ki ga naredi cvetoča sadika v lončku.

Nekatere sorte so zelo hitre rasti, druge so počasne. Nekatere rastejo strnjeno v gostih blazinah, druge se razvlečejo in razrastejo v širino zaradi dolgih poleglih stebel. Nekatere cvetijo bolj zgodaj, druge so bolj pozne. Nekatere so bolj, druge manj podvržene zimskemu rjavenju blazinic. Nekatere po nekaj letih rade odmro, druge preživijo na istem mestu brez posebnih problemov veliko let in jih zaradi te lastnosti lahko prištevamo že med trpežne pokrovne trajnice.

Sorte iglastih plamenk so v različnih barvnih odtenkih in barvnih kombinacijah od bele preko rožnate do rdeče, purpurno vijolične do lila ter modrikaste. Prave modre, rumene in oranžne pa med njimi ni.

Slika 2: Gosta in zelo trpežna blazinica iglaste plamenke, ki lahko ostane na stalnem mestu leta in leta (foto: Mojca Rehar Klančič)

In kdaj je najprimernejši čas sajenja iglastih plamenk? Kdor hoče videti barvo ob nakupu, mora v vrtnarijo takrat, ko cvetijo, najbolje torej nekje sredi aprila. Kdor pa hoče spomladi v svojem vrtu že košato blazinico, bi bolje storil, da rastline posadi takoj, ko ima zanje pripravljen prostor. Če bi jo posadil vsaj ob koncu poletja, se bo dodobra vrasla in razrasla že pred pomladjo. Sicer pa ne sadimo samo za eno leto in vedeti moramo, da bo čez leto in dan blazinica vse bolj košata.

Kar pa se vzdrževanja tiče, je treba vedeti, da imajo iglaste plamenke bolj plitve korenine in so zato občutljive na prehudo sušo. Zato so hvaležne za globoko zemljo in ob hudi suši tudi zalivanje, čeprav pogoje skalnjaka prav dobro prenašajo in tudi čez kake podporne zidove se lepo prevešajo. Zlasti jih izsuši zimski veter, če ne poskrbimo za zalivanje, kadar zanj ne poskrbi narava. Hvaležne so tudi za nekaj komposta vsako leto. In, ko blazinice postanejo nekam preveč razvlečene ter začnejo v sredini goleti, vzamemo takoj po cvetenju vrtne škarje v roke in nadzemne dele močno prikrajšamo, lahko tudi skoraj vse porežemo tik do koreninskega vratu. Malo časa bo na mestu nekdanje blazine prazen prostor, ker se bo blazina začela hitro obnavljati in naslednjo pomlad bo na njenem mestu spet morje cvetja. Odcvitajoče cvetje pa se samo lepo osuje in semen ne tvori, zato po cvetenju ne potrebuje nobene nege, dokler so blazine kompaktne.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog