Novice - Rože

novica

Telohi niso samo beli

Objavljeno dne 05.04.2007

Ob besedi teloh se ponavadi spomnimo belih cvetov, ki kukajo izpod snega. A je veliko telohov tudi drugačnih barv. V naravi raste kar nekaj vrst in tudi v Sloveniji imamo šest vrst avtohtonih telohov. Med njimi je nekaj takšnih z zelenim cvetjem in en škrlatno rjavordeč. Najbolj je poznan naš črni teloh, ki ima črne le korenine, cvetje pa ima belo ali belo z rožnatim nadihom.

Slika 1: V vrtni kompoziciji so večje skupine šternijevega teloha lepe vse leto, tudi ko ne cvetijo (foto: Mojca Rehar Klančič)

Tuji botaniki, ki se ukvarjajo z vzgojo novih križancev, že dolgo poznajo tudi slovenska rastišča telohov in jih s pridom uporabljajo kot vir matičnih rastlin za genetsko banko. Tako lahko danes tudi po naših vrtnih centrih in cvetličarnah kupujemo cvetoče telohe tujih gojiteljev (ki imajo tudi gene naših domačih telohov, pa ne samo črnega), vzgojene v loncih in lončkih in cvetoče že jeseni ali pozimi. Tudi vodilni slovenski gojitelji trajnic ponujajo kar lep izbor različnih telohov, tako tistih, ki rastejo v naravi v različnih deželah sveta, kakor tudi raznih križancev.

Zeleno cvetoče telohe pri nas srečujemo ob zgodnjih spomladanskih potepanjih po naravi, vendar jih največkrat kar prezremo. Odkar so nam cvetličarji zelene cvetove ponudili kot visoko modo, smo počasi začeli spreminjati svoj odnos tudi do zelenega cvetja v vrtu. In zeleni teloh zacveti zelo zgodaj spomladi, ko cvetje tudi sicer gledamo z drugačnimi očmi, kot takrat, ko ga je povsod v izobilju. Tako počasi začenjamo ceniti tudi zeleno cvetoče telohe, sicer mnogo kasneje, kot evropska vrtnarska in vrtno ljubiteljska avantgarda, ampak bolje pozno kot nikoli.

Vsi telohi imajo bolj ali manj usnjato, trpežno in zimzeleno listje. Nekateri imajo še posebno lepo oblikovano, tudi sivo zeleni lepotci so vmes in trnasti listni robovi tudi. Takšen je recimo korziški teloh, ali pa recimo šternijevi križanci, ki so posebno lepi tudi, kadar ne cvetijo. Pri nekaterih so cvetovi posamezni, pri drugih je na cvetnem steblu po več cvetov. Rekorderji imajo na istem steblu tudi grozde s po petdeset in več cvetovi. Velikost cvetov je različna, od le kak cm pa do premera 10 cm.

Slika 2: Korziški teloh z lepim sivim listjem in socvetjem v odcvitanju (foto: Mojca Rehar Klančič)

Nekatere vrste so visoke le 20 cm, takšen je naš črni teloh in nekateri njegovi križanci. Med njimi nekateri zacveto že novembra, nekateri pa cvetijo še aprila. Druge vrste in sorte dosežejo okoli 30 do 40 cm. Takšni so vsi orientalski križanci in precej drugih telohov, tudi naš purpurno rdeči teloh (Helleborus atrorubens). Najvišji so korziški teloh, šternijevi križanci, smrdljivi teloh in njegovi križanci, ki dosegajo 60 do 90 cm ali še več.

Nekateri telohi dobro prenašajo sonce, večinoma pa morajo rasti v senci ali polsenci, vsi pa imajo radi s humusom bogata in globoka tla, da lahko razvijejo korenine v globino in tako laže kljubujejo mrazu in sušam. Nekateri prenašajo tudi kisla tla, drugi apnena, ne moremo pa narediti napake, če jih posadimo v nevtralna, torej navadna vrtna tla.

Vzgoja sadik je zahtevna in počasna. Od setve do prvih cvetov traja od treh do pet let. Zato ne sodijo med poceni trajnice. Tudi v vrtu potrebujejo nekaj časa, da se vrastejo in udomačijo, potem pa lahko ob njihovem cvetju v nenavadnem letnem času uživamo leta in leta. Na izletu marsikdo izkoplje in prinese domov sadike našega domačega črnega teloha, potem pa benti nad njegovim životarjenjem. Tu je potrpljenje božja mast. Treba se je zavedati, da smo rastlini ob izkopu poškodovali korenine, na kar je posebno občutljiva in se zato le počasi vrašča in morda več let ne bo cvetela. Potem pa nas bo kar naenkrat nagradila za potrpežljivost. Če posadimo sadiko, vzgojeno v lončku, bo njena razrast kar precej hitrejša.

Ni prav veliko trajnic, ki bi cvetele pozimi. Zato so tudi telohi tako spoštovani in vsak lep zimski dan izkoristimo, da na vrtu iščemo njegove popke in morebitne cvetove. Letošnja zima nam je postregla s cvetjem črnega teloha že ob samem začetku.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog