Novice - Pripomočki

novica

Visok pritisk proti trdovratni umazaniji: Nasveti za pranje avtomobilov po koncu zime

Objavljeno dne 11.05.2020

Pet dodatnih kilogramov na vaših bokih. Božični okraski, ki jih je treba končno pospraviti. In prehlad, ki preprosto nikoli ne mine. Zima se morda počasi umika, a vseeno pušča veliko stvari za sabo. V hiši, na vrtu - in na avtu. Skrajni čas za pomladno čiščenje.

Nekateri peljejo svoje avtomobile v avtopralnice, drugi pa se odpravijo sami prat avto v za to prilagojene pralnice. To stane, vendar ima prednosti: Orodja in detergenti so optimalno prilagojeni in odmerjeni, zato so napake skoraj izključene. In odpadna voda konča kjer mora. Vendar veliko ljudi avtomobil še vedno čisti doma, na primer na dovozu. Za uspešno izvedbo pomladanskega čiščenja obstajajo določena pravila.

Najprej je tu izbira orodja. Zimska umazanija je trdovratna. "Tega se ne boste znebili le z gobo in vedrom vode", pravi Thomas Drott, direktor nemškega zveznega združenja bencinskih servisov in avtopralnic (BTG). "Lahko ga odstranite ali vsaj zrahljate s tlačnim čistilnikom".

Toda brez finega dela to ni povsem mogoče. Naslednjih pet korakov je najboljši način za čiščenje avtomobila:

1. Razpršite z detergentom po veliki površini. Samo to že lahko prispeva, da se razrahlja najbolj groba umazanija. Tu velja osnovno pravilo "koncentracija in ne količina" - zato ne uporabljajte litrov močno razredčenega čistila, temveč majhne in zelo koncentrirane količine. En odstotek je najboljše razmerje mešanja.

2. Razpršite s tlačnim čistilnikom. Prvo: uporabljajte le ploski curek. To preprečuje, da bi bili posamezni občutljivi deli izpostavljeni prevelikemu pritisku naenkrat. In drugič, med čistilcem in avtomobilom mora biti vedno vsaj 30 centimetrov varnostne razdalje. To ne ščiti le pred poškodbami, temveč zagotavlja tudi optimalno čiščenje.

3. Tlačni čistilec odstranjuje najbolj grobo umazanijo, ne pa tudi sivega filma umazanije, torej fine umazanije. Zato je zdaj potrebna moč mišic, v najboljšem primeru s pralno krtačo s priključkom na cev - ali pa preprosto uporabite ustrezen pripomoček z umivalno krtačo za tlačni čistilec. Da ne bi ničesar izpustili in da se izognete dvojnemu delu, morate avtomobil čistiti sistematično, na primer od spodaj navzgor. To daje tudi boljšo orientacijo, katero področje je bilo že očiščeno.

4. Izperite, najboljše ponovno s tlačnim čistilcem. To je predvsem vprašanje kota, pa tudi šobe in razdalje. Lastniki avtomobilov z velikimi odrgninami od kamnov, na primer na pokrovu motorja, morajo biti še posebej previdni. "Odrgnina od kamnov ustvari rob v laku", razlaga Drott. "In če voda pride pod ostrim kotom, lahko kosi laka odletijo."

5. Pustite, da se posuši ali zdrgnite – najboljše z usnjeno krpo, ne pa s krpo iz mikrovlaken. To lahko za sabo pusti majhne praske v laku. To se hitro zgodi tudi pri pranju avtomobila z gobico ali krpo, Drott opozori - še posebej, če nekdo varčuje z vodo. Če so na avtomobilu še vedno delci umazanije, lahko ti zaidejo v pore in s tem poškodujejo avto.

Intervju: Čim prej tem bolje

Tri vprašanja Thomasu Drottu, generalnemu direktorju nemškega zveznega združenja bencinskih servisov in avtopralnic (BTG), o pranju avtomobilov po koncu zime.

Gospod Drott, zakaj se odločimo, da bomo avtomobil očistili še posebej spomladi?

Razloga za to sta dva: prvič, mnogi vozniki avtomobilov si seveda takrat želijo znebiti zimske škode. In drugič, spomladi imamo navadno željo, da bi bilo vse videti lepo. Zato tudi spomladansko čiščenje, v bistvu gre za eno in isto stvar.

Kateri so tipični izzivi pri pranju avtomobilov po zimi?

Značilna zimska škoda je zasušena umazanija. Glavni razlog za to je sol proti zmrzovanju. Zadnja leta jo nanesejo vlažno na cesto - zato ne zmrzne spet tako hitro, hkrati pa se zmeša z drugo umazanijo na cesti; na primer ostanki asfalta ali majhnih kamnov. Vse to leti navzgor, ko se pelješ čez z avtom.

Je sploh smiselno čakati na pomlad, da bi oprali avto?

Ko se vlažna umazanija posuši, je ne morete kar tako hitro odstraniti - je kot madež rdečega vina na vaši srajci. To umazanijo je treba odstraniti najpozneje spomladi. A pravzaprav je še bolje, da avto redno perete tudi pozimi. Marsikdo tega žal ne počne in se mora spomladi spopadati z zelo trdovratno umazanijo.


Pranje avtomobilov doma

Za pranje avtomobilov zunaj pralnih površin in prostorov obstajajo pravila. V bistvu je   dovoljeno prati avto le na zasebnem zemljišču in ne na javnih površinah. Ni pomembno, ali se   uporabljajo detergenti ali ne. Pranje avtomobila je tudi na vašem dovozu dovoljeno le, če voda   po kanalizacijskem omrežju odteka v čistilno napravo. Glede na državo in občino lahko  obstajajo tudi še drugačna pravila.

Več >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog