Novice - Pripomočki

Oglasno besedilo

Pametni kalilnik

Objavljeno dne 04.11.2014

Katere rastline so primerne za rast v kalilniku?

Kalilnik je univerzalen, ker ga lahko uporabljamo za različne namene, ne le za gojenje kalčkov:

  1. Semenska rast: primeren za večino pritlikavih rastlin in rož. Dno lončka prekrijemo s semeni in preko posujemo malo domačega komposta. (Pri tem načinu uporabe odstranimo pokrovček z lončka).
  2. Presajanje: Očiščene korenine postavimo v lonček in prekrijemo z mešanico zemlje in domačega komposta. (Pri tem načinu uporabe odstranimo pokrovček z lončka).
  3. Hidroponsko vzajanje rastlin: V lonček posujemo semena npr: kalčkov, solate, kumarice, fižola,... V posodo z vodo raztopimo kompost, ki je bogat vir mineralov in vitaminov. Rastline bodo le-te absorbirale in pričele rasti.
  4. Vzgoja čebulnic: Čebulico položimo na dno lončka (tulipani, narcise, hijacinte,...).  Prekrijemo z nekaj zemlje za rože, obogatene s kompostom. Zelo hitro bodo čebulnice odgnale stebla in zacvetele. (Pri tem načinu uporabe, odstranimo pokrovček z lončka).

Kalilnik Kalilnik Kalilnik za rože

 

Kalilnik za enostavno vzgojo rastlin

Posoda v katero nalijemo vodo je prijetnega videza, čvrsta in je v velikosti manjšega vrtnega lončka. Sistem za nadzor tekočine nas opozori, ko je potrebno doliti vodo v posodo. Da bi rastlinam zagotovili vse potrebne vitamine, priporočamo, da se vodi doda merico domačega komposta. Nadomestek kompostu je lahko kupljena mešanico vitaminov in mineralov, vendar bodite pozorni na sestavine.

Kalilnik ima dva lončka. Zgornja pokrova sta mrežasta, 18 kvadratkov omogoča, da razporedimo in usmerimo rast vsake rastline.

Na dnu lončka je fina goba, kamor razporedimo semena ali zrna.

Kalilnik postavimo na okensko polico, da zagotovimo dovolj svetlobe in opazujemo kako hitro bodo semena vzklila. Nato rastline prestavimo v primernejšo posodo, visoko gredo ali pa jih enostavno prestavimo v vrtne grede, kjer bodo nadaljevale svojo rast.

Ali ste vedeli 

Kaj je hidroponika?

Je način gojenja rastlin brez prsti oziroma brez zemlje. Beseda hidroponika izhaja iz grških besed »hydro«, kar pomeni voda in »ponos«, ki pomeni delo.

Hidroponsko gojenje rastlin je v primerjavi s talnim boljše predvsem zaradi možnosti večjega pridelka, težave, pogojene s škodljivci in boleznimi, so precej manjše, pridelava je intenzivnejša, negativen vpliv na okolje je manjši.

Primerjava med hidroponiko in talno rastjo

Med rastlinami, ki so gojene na hidroponskem sistemu, in tistimi, ki so gojene v tleh, ni fizioloških razlik. V tleh morajo biti tako organske, kot anorganske komponente razgrajene v anorganske elemente, kot so kacij, dušik, kalij, magnezij, fosfor, železo in drugi elementi, saj so le tako dostopni rastlini. Elementi se zadržujejo na talnih delcih, od koder se vključijo v talno raztopino, katero absorbira rastlina. Pri hidroponskih sistemih pa je koreninski sistem rastline stalno vlažen s hranilno raztopino. Rastline, gojene na hidroponski način, ne potrebujejo globokega koreninskega sistema, saj potrebne minerale dobijo neposredno iz vode, v kateri rastejo.

Vir: SLONEP

Več: http://www.kompostniki.com/sl/kalilnik#link26

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog