Novice - Pripomočki

novica

Električna ali bencinska kosilnica?

Objavljeno dne 23.04.2013


Sneg in nizke temperature, ki so nas letos spremljale še v začetku aprila, so se končno umaknile sončnim žarkom, ki počasi oživljajo večje in manjše trate. Prvi preizkus kosilnice v »novi sezoni« pa marsikoga preseneti, saj na primer kosilnice starejšega letnika po dolgi zimi rade odpovedo sodelovanje. Potrebujete nov rezervni del ali pa kar novo kosilnico? Sodobni modeli so močnejši, tišji, varčnejši in omogočajo tudi nov način košnje, s katerim bo vaše delo poenostavljeno. Izbira je pestra - kako torej izbrati pravo kosilnico?

Kosilnice se najprej razlikujejo po vrsti pogona. Običajno so opremljene z bencinskim motorjem z notranjim izgorevanjem ali z električnim motorjem. Posamezna vrsta pogona zaradi tehničnih omejitev tudi razdeli kosilnice po uporabi. Električne so primerne za manjše trate, s površino od 100 do 200 m2, saj njihov doseg omejuje še obvladljiva dolžina električnega kabla. Njihov motor je malce šibkejši, a ker je manjši, so ti modeli kompaktnejši in okretnejši pri delu v utesnjenih vogalih domačega vrta.

Bencinske kosilnice zablestijo na večjih površinah, od 200 do 500 m2. Močnejši modeli so običajno samohodni, torej s pogonom na zadnji par koles, redkeje na prednji par. Uporabnik za tako kosilnico le hodi in jo upravlja. Bencinski motor omogoča uporabo daljših rezil, da lahko v eni potezi pokosite širši pas trate in tako prihranite čas in gorivo.

Nekje vmes so baterijske kosilnice, ki z izboljševanjem baterij postajajo vse bolj uporabne tudi pri košnji večjih površin. Na testu Zveze potrošnikov Slovenije je bila sicer le ena, a se je s skupno oceno zelo dobro izkazala (le za odtenek slabše kot zmagovalna bencinska kosilnica, od katere je predvsem bistveno tišja).

Kako izbrati:

  • V trgovini si dobro oglejte različne modele, potipajte ročaje, poskusite premakniti razstavljene modele in jih zapeljati med policami. Le tako boste dobili občutek, kakšne so razlike med njimi.
  • Snemite lovilno košaro in si jo oglejte. Ima ročaje za lažjo uporabo? Je natikanje in snemanje zapleteno? Razumete, čemu so namenjene posamezne ročice in kako jih je treba uporabljati?
  • Pri bencinskih modelih preverite, na kakšen način je treba zagnati motor, električno ali ročno, kam se natoči bencin in kam olje. Preverite, ali je izlivanje odvečnega bencina (to je treba opraviti vsako jesen pred zimskim spanjem,) težavno ali ne.
  • Danes kakovost posameznih modelov ni več sorazmerna z močjo motorja, češ, čim močnejši je, boljši je. Pomembna je konstrukcija izdelka, kakovost prenosa moči motorja na vrteče dele, izoblikovanost komore in noža, optimizacija poti odrezane trave, oblika in položaj lovilne košare ter ergonomija celotnega stroja.
  • Prodajalec izbrane kosilnice mora imeti razvito servisno mrežo, ker se tudi najboljše kosilnice včasih pokvarijo.

Na spletni strani ZPS je objavljen test 15 modelov kosilnic, ki so na voljo na slovenskem trgu. Večina izbranih modelov je bencinskih, pet je električnih s kabelskim priključkom, ena kosilnica pa je baterijska. Skupaj s testom predstavljajo še vse bolj uveljavljen način košnje z mulčenjem, ki je primeren zlasti za majhne površine trat pred hišami in bistveno prispeva tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja z različnimi gnojili.

Ker nakup kosilnice pomeni precej velik finančni zalogaj, navsezadnje pa kosilnico kupujemo za nekaj naslednjih let (vsaj desetletje), so neodvisne informacije pred nakupom še toliko bolj koristne.

Vir: SLONEP

Več: http://www.zps.si/

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog