Vprašanja - PripomočkiKako zaščititi ciprese pred divjadjo?

VPRAŠANJE:

Na vrhu z rožami zasajene škarpe imamo v dogovoru s sosedi na meji zasajene ciprese. Vendar so te ciprese žrtev rednih obiskov divjadi - srn, tako da na enem koncu čisto propadajo. Poskusili smo že z nanašanjem nekakšne pene, ki bi naj bila namenjena odganjanju divjadi, pa ni bilo učinka. A je res edina rešitev ograja? Kar visok strošek, pa še usklajevanje s sosedi. Kakšne so še druge možnosti? Za odgovor se zahvaljujem.

(Branko)


ODGOVOR:

Lastniki vrtov v bližini gozda, se pogosto srečujejo s težavami, ki jih povzroča divjad. V večini primerov gre za srnjad in jelenjad, ki objeda grme, drevesa in druge rastline. Druge gozdne živali ne povzročajo večje škode, ali pa so celo koristne (kače, ptice, lisice,...).

Zaščita pred srnjadjo in jelenjadjo je zahtevna, saj lahko preskočijo tudi ne tako nizke ograje. Najboljša zaščita je visoka ograja, ki pa običajno pomeni velik strošek in moteči dejavnik v krajini. Primernejša zaščita so različne snovi, običajno v obliki pene, ki oddajajo vonj, ki odganja srnjad in jelenjad. Učinkovitost teh sredstev je omejena, kar ste že sami izkusili. Tretja možnost je postavitev električnega pastirja. Če bo ustrezno nameščen, bo zagotovo preprečil objedanje cipres. Vsekakor pa vam odsvetujem njegovo uporabo, če živite v strnjenem naselju ali pa se v bližini cipres igrajo otroci. Pastirja tudi jasno označite, da ga bodo ljudje jasno videli, saj je srečanje z njim zelo neprijetno.

Poskusite lahko tudi z namestitvijo trakov iz aluminijaste folije, ki jih obesite na ciprese in praznimi pločevinkami, tako da jih navežete več skupaj in obesite na ciprese. Dolgoročnega učinka verjetno ne bo, saj bodo živali kmalu spoznale, da novost ni nevarnost, nekaj časa pa bo morda učinkovalo.

23.07.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog