Vprašanja - PripomočkiKako ogrevati rastlinjak?

VPRAŠANJE:

Iščem ideje in nasvete za ogrevanje rastlinjaka.

(samo)


ODGOVOR:

Rastlinjak lahko ogrevamo na štiri načine: z električnimi grelniki, s plinskimi grelniki, s parafinskimi grelniki in s toplo vodo.

Električni grelniki so najbolj zanesljivi. Imajo termostat, da rastlinjak ogrevajo natanko toliko, kot je potrebno. Vzdrževanje je nazahtevno. Električnih grelnikov je več vrst, najbolj učinkoviti pa so tisti z ventilatorjem in vodotesni cevasti grelniki.

Plinski grelniki so lahko priključeni na plinsko napeljavo ali pa na plinsko jeklenko. Slednji način zahteva redne menjave, zato je uporabno imeti dve plinski bombi in samodejni preklopni ventil, ki ob pomanjkanju plina v eni jeklenki, priključi drugo. Nekateri grelniki imajo termostat. Za rastlinjak so manj primerni, saj ga moramo redno zračiti.

Parafinski grelniki so brez termostatov. Rastlinjak je potrebno redno zračiti, saj se pri zgorevanju sproščajo vodna para in za rastline strupeni hlapi, ki naredijo ozračje primerno za širjenje bolezni. Redno moramo preverjati čistost zgorevanja.

Ogrevanje s toplo vodo je primerno v primeru velikih rastlinjakih in ob naravnem izviru tople vode (pri nas v Čatežu). Za manjše rastlinjake ni primerno, zaradi slabih izkoristkov in velikih stroškov ogrevanja.

Če postavljate manjši rastlinjak, vam svetujem, da se odločite za električno ogrevanje.

19.09.2004 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog