Vprašanja - PripomočkiSlepci v kompostu

VPRAŠANJE:

Letošnjo jesen sem pri premetavanju kupa komposta naletel na nekaj slepcev, ki so bili v njem. Predvidevam, da so iskali zavetje pred zimo. Kdaj lahko pričnem uporabljati kompost, ne da bi zmotil slepce pri prezimovanju oz. njihovem razmnoževanju?

(Tonček)


ODGOVOR:

Kuščarji, kot so tudi slepci, in dvoživke živijo v kompostu vse leto, ker jim ugaja toplota, ki se sprošča pri razgradnji organskega materiala. V njem najdejo tudi veliko hrane v obliki raznih žuželk, polžev črvov,… Julija samica slepca izleže jajca in takrat je ne smemo motiti. Najboljša strategija je, da napravimo več kompostnih kupov in vsakega uporabimo enkrat v dveh do petih letih. Kompost je najbolje premetati enkrat ali dvakrat letno z vilami, ki jih previdno in počasi zapičimo v kup. To storimo maja, potem ko so se slepci že parili ali pa oktobra, ko so se izlegli že vsi mladiči. Kompostni kup lahko tudi več let pustimo nedotaknjen in tako dosežemo daljši čas razpadanja in kvalitetnejši kompost. Nujno je, da pustimo kompostni kup nedotaknjen od novembra do sredine marca, ko lahko v njem prezimujejo mrzlokrvne živali,  mali sesalci in nevretenčarji.

13.11.2003 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog