Novice - Pripomočki

novica

Preizkus robotske kosilnice Automower 220 AC: končna ocena (3. del)

Objavljeno dne 17.06.2008

Minilo je 14 dni in iztekel se je preizkus robotske kosilnice Automower 220 AC podjetja Husqvarna. Z delovanjem in rezultati košnje smo zelo zadovoljni.

Rezultati košnje

Kot prvo se je izkazalo, da preizkusni vrt ni optimalno urejen za košnjo z robotsko kosilnico. Največjo oviro sta predstavljala robnik, ki je ločeval hišo od vrta, in robnik, ki je omejeval zelenjavni vrt. Kosilnica ni uspela pokositi trave tik ob robniku, ker ji je le ta preprečeval dostop. Možna rešitev je, da odstranimo robnike.

Robotska kosilnica je uspešno opravila okoli 97 % potrebne košnje. Drugo predstavlja trava ob robnikih in drevesih, ki jo je treba pokositi s kosilnico na nitko. Videz trate na pokošenih površinah je dober, vsekakor pa opazno boljši, kot je bil pred uporabo robotske kosilnice. Opaziti je, da se je trava malenkost zgostila. Če bi imeli kosilnico dlje, bi bila trava še gostejša, saj pogosta košnja, v našem primeru 3-krat tedensko, spodbuja travo h gostejši rasti. Videz trate je dober, kljub temu, da je v njej veliko drugih rastlin (spominčice, marjetice, trpotec, deteljica) in ne le trava. 

Ob robniku je ostal pas nepokošene trave

S svojim naključnim gibanjem je v štirih do petih urah pokosila celoten vrt z izjemo ozkega in dolgega prehoda med levim in desnim delom vrta. Kljub temu, pa je v tednu dni pokosila tudi ta prehod. Pokošena je bila tudi celotna trata v severnem delu, kjer sta dve cvetlični gredi in nekaj rastlin z ozkimi prehodi med njimi.

Trata je postala lepšega videza

Na dan košnje je bila trata, zaradi delovanja kosilnice, videti pohojeno, vendar se je videz spremenil v nekaj urah. Edino slabost, ki smo jo na trati opazili, so bile sledi koles, tik ob polnilni postaji v dolžini nekaj decimetrov. Vendar je to zanemarljivo, saj se običajno polnilna postaja postavi na očem skrito mesto.

Ocenimo lahko, da so rezultati košnje zelo dobri in omogočajo, da se trati ne posvečamo vsaj 14 dni do tri tedne. Po tem času, odvisno od intenzivnosti rasti, pa bo treba na roko pokositi travo ob robnikih in drevesih.

Delovanje

Z delovanjem večjih težav nismo imeli. Kosilnica je vedno našla izhod, kadar se je navidezno »izgubila« v kakšnem ozkem in zapletenem predelu. Tudi z iskanjem polnilne postaje ni bilo nikakršnih težav. Noži v 14 dneh niso pokazali znakov obrabe. Tiho delovanje je omogočalo nočno košnjo. Težave pa tudi ni predstavljal dež in kosilnica je kljub razmočenim tlem brezhibno kosila.

Slabost, ki smo jo opazili, je bilo nepravilno obračanje, ko je pripeljala do omejitvenega kabla pod zelo ostrim kotom. V določenih pogojih se je obrnila proti oviri, namesto stran od nje, kar je povzročilo trk z oviro od strani, saj kosilnica ni dovolj zapeljala vzvratno. Ker stranskih trkov senzor ne zazna, kosilnica nekaj časa skuša premakniti oviro, nato pa se obrne v drugo stran. Rezultat tega so lahko poškodbe na rastlinah in ohišju kosilnice. Ta težava se ne pojavlja pogosto, rešiti pa jo je mogoče z namestitvijo omejitvenega kabla na večji razdalji od predpisane.

Omejitveni in vodilni kabel sta uporabnikom vrta v prvih dnevih povzročali težave pri hoji. Prihajalo je do spotikanj. Vendar pa je v tednu dni trava kabla začela preraščati in težav ni bilo več. Kljub temu pa priporočam, da se kabli zakopljejo v zemljo. Kabli v travi so bolj izpostavljeni vremenskim vplivom, poleg tega pa preprečujejo rahljanje in prezračevanje trate.

Uporaba

Uporaba Automowerja je enostavna in logična. Navodila za uporabo so kakovostna in enostavno razumljiva. Med jeziki, ki jih kosilnica uporablja v nastavitvah, ni slovenščine, vendar Husqvarna obljublja, da bo v kratkem ponudila tudi slovenščino. Kljub temu je, s pomočjo navodil, mogoče izvesti vse nastavitve, četudi angleško ne razumemo. Veliko dela sicer s kosilnico ne bomo imeli, potrebuje le redno čiščenje.

Pri uporabi bo najbolj moteč roč za nošnjo. Čeprav kosilnice naj ne bi prenašali, pa jo je v določenih primerih treba (čiščenje, servis, shranjevanje preko zime). Roč je neprimeren, ne nudi dovolj oprijema, pri dvigovanju pa sprednji del ohišja zadene ob tla.

Omeniti je treba še eno pomanjkljivost, ki smo jo opazili že na začetku, kasneje pa je to postalo še bolj izrazito. Ohišju manjka gumjasta obloga na sprednjem in stranskih delih, ki bi nudila zaščito pred trki. Občasnim trkom se pri normalni uporabi skoraj ni mogoče ogniti, trki pa pustijo manjše poškodbe na ohišju v obliki raz. Ravno tako izdelava ohišja ni najbolj kakovostna, saj so nekateri robovi ostri, ohišje pa ni dovolj trdno in se upogiba. Pri tej ceni bi moralo biti ohišje kakovostno in robustno izdelano.

Cena

Cena kosilnice je verjetno tisti dejavnik, ki bo odgnal največ potencialnih kupcev. Za model 220 AC je treba odšteti 1.990 €, k temu pa je treba dodati še strošek montaže, ki bi za naš vrt znašal 200 €. Strošek montaže je odvisen od količine položenega kabla.

Hvalimo, grajamo

Hvalimo:

 • učinkovito košnjo,
 • rezanje trave,
 • samostojno delovanje,
 • tiho delovanje,
 • odpornost na vremenske razmere,
 • enostavno uporabo,
 • kakovostna navodila za uporabo,
 • vgrajene varnostne elemente,
 • možnosti nastavitve terminov košnje po posameznih dnevih,
 • videz.

Grajamo:

 • pretih alarm v primeru tatvine,
 • slabo kakovost izdelave ohišja,
 • odsotnost zaščitne gume,
 • zapiranje pokrova gumba za nastavitev košnje,
 • ceno.

Kupiti Automower 220 AC?

Ob začetku preizkusa sem bil zelo skeptičen glede učinkovitosti delovanja. Predvsem sem dvomil o sposobnosti košnje v zapletenem vrtu. Izkazalo se je, da ovire ne zmanjšujejo učinkovitosti kosilnice, ravno tako težave ne predstavlja razdrapan vrt, da le luknje niso pregloboke. Vsekakor sem po 14 dnevnem preizkusu zelo zadovoljen in bi lahko kosilnico brez slabe vesti priporočil, če me ne bi motila cena.

Automower lahko namesto nas uspešno kosi trato

Cena je visoka. S 1.990 € seže v cenovni razred preprostejših parkovnih kosilnic-traktorjev, za ta denar je mogoče kupiti 4 kakovostne motorne kosilnice in večje število električnih. Vendar pa je treba upoštevati, da nas Automower 220 AC skoraj povsem razbremeni košnje, da je košnja bolj prijazna do okolja kot z motorno kosilnico in trava je lepšega videza. Tudi poraba energije naj bi, po zagotovilu proizvajalca, bila nižja kot pri košnji s klasično električno kosilnico. Vse to pa nekaj šteje. Še posebej pri ljudeh, ki so zelo zaposleni in nimajo dovolj časa, da bi se ukvarjali z vrtom. Takšnim kosilnico priporočam, ne glede na ceno. Drugi pa sami presodite ali ste pripravljeni odšteti toliko denarja za tehnološko sodobno napravo, ki bo košnjo kakovostno opravljala namesto vas.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
 • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog