Novice - Pripomočki

novica

Preizkus robotske kosilnice Automower 220 AC: namestitev (1.del)

Objavljeno dne 03.06.2008

Sodobna računalniška tehnologija prodira v vse pore življenja. Tako je posegla tudi na področje ljubiteljskega vrtnarstva. Ena izmed prvih tehnološko naprednih naprav, ki jo lahko uporabljamo v vrtu, je robotska kosilnica. Kljub temu, da so na papirju robotske kosilnice zelo učinkovite, pa se, vsaj pri nas, do sedaj še niso razširile. Del krivde gre pripisat visoki ceni, predvsem pa skeptičnosti potencialnih kupcev, ki niso prepričani, da so robotske kosilnice lahko učinkovite.

Marca letos je podjetje Husqvarna pri nas predstavilo novo generacijo robotskih kosilnic Automower o čemer smo že pisali. Ker pa smo bili tudi na SLONEP.net zelo skeptični glede učinkovitosti, predvsem v bolj razgibanih vrtovih nepravilnih oblik z večjim številom dreves in cvetličnih gred, smo se dogovorili za preizkus. Odločili smo se za model Automower 220 AC z lastno polnilno postajo, ki nam ga je Husqvarna prijazno posodila. Model zavzema srednje mesto med tremi modeli, ki so na našem trgu in je primeren za košnjo površin do 1.800 m2. Za ta model smo se odločili, ker je po našem mnenju primeren za velik del slovenskih vrtov.

Robotsko kosilnico bomo preizkušali približno 14 dni, v tem času pa bomo skrbno spremljali delovanje in vpliv na trato.

Vrt

Preizkusni vrt je velik okoli 300 m2 z dvema večjima površinama in ozkim prehodom med njima. Desni del je bolj ali manj pravokotne oblike z enim manjšim cvetličnim otokom in štirimi drevesi. Levi del je razgiban s petimi cvetličnimi otoki, z ozkimi prehodi in dvema cvetličnima gredama. Na tem področju raste eno drevo. Del vrta je omejen z betonskimi robniki, del z živo mejo in del z leseno ograjo. Vrt je večinoma raven, na enem delu je manjši naklon. Sama površina je razgibana, polna udrtin in manjših grebenov, ki otežujejo košnjo s kosilnico na kolesih ali zračni blazini. Trava ni najboljše kakovosti; med travo raste detelja, spominčice, marjetice in druge rastline. Del levega predela, ki je na severni strani, prerašča mah.

Desni del vrta je bolj odprt

Severni del levega dela vrta, kjer prevladuje mah

Del, ki je za košnjo zapleten

Komplet Automower 220 AC

V veliki škatli, ki tehta preko 12 kg, je robotska kosilnica Automower 220 AC, polnilna postaja, priključni kabel in napajalnik, 250 m omejitvenega kabla na kolutu, kavlji za pritrditev, konektorji za polnilno postajo, žeblji za pritrditev polnilne postaje, merilna letev, spojke za spajanje kabla, rezervni noži in navodila za uporabo. Omejitveni kabel in kavlje za pritrditev je mogoče dokupiti.

Navodila za uporabo so obsežna in kakovostna. Opremljena so s številnimi risbami, ki olajšajo razumevanje posameznih opravil, besedilo pa je razumljivo napisano. Na 82 straneh A4 formata uporabnik izve vse, kar mora o robotski kosilnici vedeti. Edina hiba, ki smo jo opazili, je na nekaj mestih slab prevod. Glavnim navodilom je priložen tudi hitri vodič, ki na treh straneh ponuja osnovna navodila za namestitev in uporabo.

Namestitev

Namestitev je dokaj enostavna, če temeljito preberemo navodila in jih tudi razumemo. Kljub temu pa namestitev izvedejo strokovnjaki. Le tako je mogoče zagotoviti pravilno in kakovostno delovanje. Namestitev na našem preizkusnem vrtu je opravilo podjetje Opara iz Domžal.

Pri namestitvi sta potrebna dva obiska strokovnjaka. Pri prvem obisku nariše skico vrta in vrt tudi poslika. Na osnovi tega izdela načrt postavitve omejevalnih kablov, ki preprečujejo, da bi kosilnica zapeljala z območja, ki smo ji ga določili za košnjo, in vodilnega kabla, ki je potreben, če je vrt bolj kompleksen in omogoča, da kosilnica najde polnilno postajo.

Pri drugem obisku gre za postavitev kablov in pripravo kosilnice za delo. Postavitev kablov je dolgotrajna in zamudna, zato si je treba vzeti več ur časa. Na preizkusnem vrtu smo za celotno namestitev potrebovali okoli 4 ure.

Pritrjevanje polnilne postaje

Omejitveni kabel se položi na predpisanih razdaljah od ovir in robov območja košnje. S tem preprečimo, da bi kosilnica kosila tam, kjer ne sme ali pa zašla. S kablom omejimo vse cvetlične grede, drevesa in druga območja, ki niso namenjena košnji. Pri tem s posebnim načinom postavitve kabla omogočimo, da kosilnica potuje tudi tam, kjer kabel prečka kosilno površino. Pri polaganju kabla je treba biti zelo previden pri merjenju oddaljenosti od ovir, saj se bo sicer kosilnica zaletavala, košnja pa ne bo dovolj učinkovita. Pri postavitvi nismo bili dovolj previdni, kljub uporabi merila, in smo morali kabel naknadno prestavljati, kar je zamudno opravilo. Kabel pritrdimo s kavlji za pritrditev.

Polaganje omejitvenega kabla okoli bodoglavca

Ko je omejitveni kabel postavljen, se napelje vodilni kabel. Njegova postavitev je enostavna in hitra, saj se ga večinoma postavi v ravnih linijah.

Postavljanje kabla je enostavno na ravnih delih, mnogo bolj zamudno pa pri omejevanju različnih ovir. Pri teh se tudi porabi veliko kavljev za pritrditev, ki se sicer na ravnih delih nameščajo na 75 cm. Pri postavitvi v našem vrtu smo porabili skoraj vseh 200 kavljev – ostali so trije – kabla pa je ostalo še okoli 80 metrov. To pomeni, da je pri bolj zapletenih vrtovih skoraj obvezno dokupiti dodatne kavlje za pritrditev.

Pritrjevanje omejitvenega kabla

Nekaj dni po postavitvi je kabel nekoliko dvignjen nad tlemi, zato je potrebna previdnost pri hoji, da se ne spotaknemo ali kabla ne pretrgamo. Sčasoma se poleže in preraste ga trava, tako da hoja ni problematična.

Kabel lahko tudi zakopljemo do 20 cm globoko. To možnost celo bolj priporočam, saj je tako dodatno zaščiten in tudi ne kazi trave (sicer je zaradi zelene barve zelo slabo opazen). Je pa treba biti pri polaganju v zemljo še bolj natančen pri merjenju razdalj, saj je kasnejše prestavljanje kabla zapleteno.

Ko so kabli nameščeni, ravno tako polnilna postaja, je robotska kosilnica že skoraj pripravljena na delo. Treba ji je le še določiti parametre delovanja in brezskrbna košnja se začne. Da se kosilnica nastavi glede na zahteve vrta, potrebujemo 10 do 15 minut s pomočjo navodil, če pa delo prepustimo strokovnjaku, pa bo kosilnica začela z delovanjem še prej.

Na našem testnem vrtu Automower 220 AC že uspešno deluje nekaj dni. Prve ocene so, da svoje delo opravlja dobro, kljub temu, da je vrt dokaj zahteven. Zanimivi so tudi odzivi domačih živali in drugih opazovalcev, a o tem več prihodnjič (predvidoma čez teden dni), ko bomo predstavili delovanje in podali prvo oceno.

Nadaljevanje >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog