Novice - Pripomočki

novica

Obetavni rezultati stalne košnje v preizkusnem vrtu

Obetavni rezultati stalne košnje v preizkusnem vrtu
Objavljeno dne 19.06.2009

Naš preizkusni vrt že dober mesec in pol kosi avtomatska kosilnica Automower Solar Hybrid, ki smo jo podrobno že predstavili. Vidni so tudi že prvi jasni rezultati stalne košnje, ki se ponavlja 3-krat tedensko. Trata se je zgostila in dobila videz preproge.

Stalna košnja trate spodbudi travo in druge rastline h gostejši rasti. Ker rastlina ne more rasti v višino, se začne širiti. S tem se rast zgosti in nastane travnata preproga.

Stalna košnja, pri kateri se odrezana trava ne odstranjuje, temveč ostane na površini, kjer počasi razpade in s tem gnoji tla, je na lepših delih trate preizkusnega vrta že ustvarila gosto travnato preprogo. Čeprav v tem trenutku še težko govorimo ali se je količina trave glede na druge rastline povečala, pa je jasno vidno, da so se vse rastline okrepile in skupaj dajejo precej lepši videz. Rastlin tudi ni več mogoče razmakniti tako, da bi lahko videli zemljo, ne da bi jih poškodovali. Na delih vrta, kjer je bila trata slabe kakovosti, se kakovost vidno izboljšuje. Praznih delov je manj, ni pa še zaznati učinka preproge. Na delu vrta, ki je bil nekoliko preraščen z mahom, mah počasi propada, kar gre verjetno pripisat predvsem učinku koles, ki mah poškodujejo, ko se kosilnica zapelje preko njega.

Rezultati po dobri polovici testa kažejo, da stalna košnja zelo dobro vpliva na videz trate. Zelo dobri učinki so tudi v primeru povsem zanemarjene trate, ki je slabega videza. Ob zaključku testa, v drugi polovici julija, bomo podrobno predstavili, kakšne spremembe so se na trati zgodile in kako se je obnesla Husqvarnina kosilnica Automower Solar Hybrid.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog