Novice - Pripomočki

novica

Preizkus delovanja kosilnice Automower Solar Hybrid

Objavljeno dne 03.06.2009

Konec aprila letos nam je podjetje Husqvarna na preizkus posodilo robotsko kosilnico Automower Solar Hybrid. Gre za drugi preizkus kosilnice iz družine Automower, kjer pa tokrat ugotavljamo učinke stalne košnje na trato. Rezultate košnje bomo predstavili kasneje, v tokratnem članku pa bomo podrobneje predstavili model, ki ga imamo na preizkusu, torej Solar Hybrid.


Automower Solar Hybrid

Model Solar Hybrid sledi splošnemu trendu uporabi okolju prijazne energije. Del energije za svoje delovanje pridobi iz sončne svetlobe preko solarnih celic, ki zavzemajo večino zgornjega dela ohišja. Po tovarniških podatkih naj bi bila zmogljivost v polnem soncu zaradi tega večja za 47 % kar naj bi zmanjšalo porabo energije.

Namestitev

Model Solar Hybrid so dostavili zapakiran v veliki škatli. Komplet je vseboval robotsko kosilnico, 250 m kabla, 200 plastičnih klinov za pritrditev kabla, transformator s potrebnimi električnimi kabli za priključitev, polnilno postajo, merilo, sponke, komplet rezervnih nožev in navodila za uporabo. Namestitev je dokaj dolgotrajni poseg, kljub temu, da jo izvede predstavnik prodajalca. Potekala je enako kot pri modelu 220 AC (>>). Najbolj zamudno je postavljanje mejnega kabla, s katerim moramo na predpisani razdalji omejiti stalne ovire (gredice, drevesa,...) in območje košnje. V našem vrtu smo mejni kabel postavili na površino s pomočjo plastičnih klinov, ker gre zgolj za začasno postavitev. Sicer se kabel zakoplje do 20 cm v zemljo, da se zaščiti pred morebitnimi poškodbami.

Solar Hybrid

Model Solar Hybrid je robotska kosilnica za vrtove velike do 2.100 m2. Zmogljivost košnje je od 75 do 110 m2 na uro delovanja. Po zmogljivostih je najbližje modelu 220 AC s pomembno razliko, da ima lahko dve vodilni zanki To omogoča košnjo vrtov, ki so nekoliko bolj razdrobljeni. Tega model 220 AC ne omogoča, omogoča pa zmogljivejši 230 ACX


Solar Hybrid se od drugih modelov loči po plošči s sončnimi celicami

Po videzu se nekoliko razlikuje od ostalih modelov, saj ima na zgornjem delu rjavega ohišja veliko solarno ploščo. Pod njo je plošča za upravljanje z LCD zaslonom. V sprednjem delu je velik vrtljivi gumb, ki omogoča nastavljanje višine košnje od 2 do 6 cm. V zadnjem delu ohišja je podolgovat ozek gumb za izklop v sili. Sprednji del ohišja je obdan z gumijasto oblogo, ki ščiti ohišje pred poškodbami pri morebitnih trkih..

Na spodnjem delu sta dve veliki pogonski kolesi in dve majhni prosto vrtljivi kolesi. Osrednji del zavzema dvojna vrtljiva plošča. Spodnji del je prosto vrtljiv in služi za zaščitno zgornjega dela, na katerega so nameščeni noži. Noži so tanki, ostri in prosto vrtljivi okoli vpetja. Širina košnje je 22 cm. V zadnjem delu je enostaven roč, ki omogoča prenašanje 10 kg težke kosilnice.


Širina košnje je 22 cm, širina kosilnice je 55 cm

Celotno upravljanje se izvaja preko plošče za upravljanje, na kateri so zaslon, številčna tipkovnica in nekaj drugih tipk za upravljanje. Vsi meniji so v slovenščini, lahko razumljivi in enostavni za uporabo, četudi nimamo navodil za uporabo pri roki. Izvajalec postavitve izvede osnovne nastavitve pred prvo košnjo, jih pa lahko kasneje spreminjamo tudi sami. Med različnimi nastavitvami velja izpostaviti možnosti časovnih nastavitev. Kosilnico lahko nastavimo, da kosi dve različni časovni obdobji znotraj posameznega dneva in po posameznih dnevih (npr. ponedeljek, sreda, petek).


Odprt pokrov omogoča dostop do upravljavskih elementov


Upravljanje je enostavno preko nadzorne plošče v modri barvi

Pri vseh strojih je treba poskrbeti za varnost. Pri robotskih kosilnicah sta dva vidika varnosti: zaščita pred poškodbami ljudi, živali in stroja, ter zaščita pred tatvino. Automower Solar Hybrid ima vgrajenih nekaj varnostnih mehanizmov, ki ščitijo pred poškodbami. Če kosilnico dvignemo, se noži ustavijo. Ohišje sega zelo nizko in preprečuje, da bi z nogami ali kako drugače prišli v stik z noži. Kljub temu pa se je treba zavedati, da gre za stroj, ki je lahko ob nepravilni uporabi nevaren.

Kosilnica je relativno dobro zaščitena pred tatvino. Seveda ni mogoče preprečiti, da je nepridipravi ne bi odnesli, je pa ne bodo mogli uporabljati. Kosilnica je zaščitena s PIN kodo, ki jo je treba vtipkati pri vklopu in po določenem številu dni, ki jih sami določimo. Če kosilnico premaknemo (dvignemo), ustavimo ali želimo spreminjati nastavitve, moramo vtipkati PIN kodo sicer se oglasi glasen in zelo moteč alarm, ki obvesti okolico, da nekdo z njo ravna nepooblaščeno.

Delovanje

Po dobrem mescu delovanja so se izkazale vse prednosti in slabosti. Prednosti je vsekakor več, slabosti pa niso kritične.

Kosilnica kosi travo trikrat tedensko po izredno zapletenem vrtu z vidika robotske kosilnice. Glavno težavo ji predstavljajo ozki prehodi na posamezna območja (široki tudi manj kot meter), ki jih zato ne obišče vsak dan košnje. Vendar pa je v tednu dni celoten vrt povsem pokošen. Ko kosilnica najde prehod na takšno območje, se nekaj časa giblje znotraj območja in v enem obisku povsem pokosi travo. Tudi nekaj metrov dolg prehod širine malo več kot 1,5 metra, ji ne predstavlja težav in trava je lepo pokošena.


V akciji

Gibanje kosilnice po vrtu naj bi bilo naključno. Vendar, če primerjam z lanskoletnim testom modela 220 AC, je gibanje v določenih primerih videti sistematično. Vrt ima veliko ovir in robov, kjer kosilnica ne more pokositi trave. Zato ostaja ob ovirah nepokošena trava, ki jo je treba pokositi z ročno kosilnico na nitko. Dovolj je, da to storimo enkrat na štirinajst dni.

Kosilnica se ne zaletava v drevesa in druge ovire, kjer je mejni kabel položen na ustrezni oddaljenosti. Edina slabost, ki smo jo opazili pri gibanju, enako pa je bilo tudi lansko leto, je, kadar pride do mejnega kabla pod zelo ostrim kotom. V določenih primerih se zgodi, da zavije v smeri proti oviri in seže krepko preko predpisane oddaljenosti za postavitev mejnega kabla. Posledično se z bokom zaleti v oviro in jo skuša nekaj časa odriniti. Šele po nekaj sekundah se obrne v drugo smer.

Košnja visoke trave

Ob sami namestitvi smo napravili tudi preizkus košnje (pre)visoke trave. Proizvajalec priporoča, da se pred prvo košnjo pokosi trava z navadno kosilnico, tako da ne presega višine 10 cm. Našo preizkusno kosilnico smo poslali kositi v travo visoko 20 do 25 cm. To je višina, ki jo lahko trava hitro doseže, če smo nekaj časa odsotni in kosilnico umaknemo z vrta. Višino košnje smo nastavili na najvišjo možno, torej 6 cm.


Sled košnje v visoki travi

Solar Hybrid kljub drugačnim pričakovanjem, z visoko travo ni imel nobenih težav. Noži so travo rezali brez težav, za kosilnico pa je ostajala sled pokošene trave. Tudi pri gibanju visoka trava ni predstavljala težav. Ker pa je širina košnje le 22 cm, širina kosilnice pa 55 cm, je, predvsem s kolesi, nekaj trave potlačila, zato je pri naslednjem prehodu ni pokosila. Rezultat po prvem dnevu košnje je bila višinsko razgibana trava s posameznimi šopi visoke trave. Stanje se je z naslednjimi dnevi košnje izboljšalo in po tednu dni, oz. treh dnevih košnje sta bila na vrtu le še dva manjša šopa nepokošene trave.

Zaključimo lahko, da visoka trata kosilnicam iz družine Automower ne predstavlja večjih problemov, čeprav v začetku ne bo najlepšega videza. Robotsko kosilnico lahko uporabimo tudi po daljšem času prekinjene košnje.

Končna ocena modela Solar Hybrid

Autmower Solar Hybrid je primeren za vse, ki se ne želijo ukvarjati s košnjo trate iz kakršnegakoli razloga, obenem pa se zavedajo, da je treba danes čim več energije pridobiti iz obnovljivih virov. Mali robotek bo vso sezono skrbel za travo, del energije za delovanje pa bo pridobil iz sončne svetlobe.

Kljub zapletenosti preizkusnega vrta, se kosilnica v vrtu dobro znajde, kar pomeni, da je primerna tudi za vrtove tistih, ki nimajo zgolj trate, temveč tudi cvetlične grede, drevesa in drugo. Vrtovi le ne smejo biti prestrmi (največ 35 % naklon) in prehodi med posameznimi deli morajo biti dovolj široki.


Noži so ostri kot britev

Upravljanje s kosilnico je enostavno. Nekoliko moteča je postavitvi zaslona z informacijami. Na račun plošče s solarnimi celicami ta ni viden in zato ni mogoče videti v kateri fazi delovanja je kosilnica. Nepraktičen je tudi rdeči gumb za zaustavitev kosilnice, ki je preozek in ne na najbolj primernem mestu. Kadar kosilnico prenašamo naokoli, zelo hitro nehote pritisnemo nanj. Sprostimo ga preko posebnega zatiča. Kosilnice se sicer ne prenaša veliko, kadar pa jo moramo nesti (npr. na redni servis ob koncu sezone), bomo hitro ugotovili, da je roč zelo nepraktičen in ne zagotavlja dobrega oprijema.

Zelo dobro se obnese zaščitna guma na sprednji strani ohišja, ki ščiti pred praskami in drugimi poškodbami zaradi trkov. Glede na težave pri zelo ostrih prihodih do mejnega kabla, bi lahko to gumo podaljšali povsem do zadnjih koles.

Na koncu je treba nekaj reči še o ceni. Za model Solar Hybrid je treba odšteti 2.990 €, k temu pa moramo dodati še stroške montaže, ki znašajo nekaj sto evrov. Okoli cen modelov družine Automower nima smisla razpravljati, saj zanje velja, da za veliko denarja dobimo napravo, ki nas skoraj povsem razbremeni košnje. Dejstvo pa je, da so namenjeni premožnejšim. Bolj umestno je vprašanje ali je smiselno kupiti model Solar Hybrid, ki je 800 € dražji od, po zmogljivostih podobnega modela 220 AC in 300 € dražji od zmogljivejšega modela 230 ACX. In vse to le zato, ker je do okolja nekoliko bolj prijazen. Ali je ta „nekoliko večja prijaznost do okolja" vredna toliko denarja, pa bo presodil vsak sam.

Hvalimo

 • samostojno delovanje v vseh vremenskih razmerah,
 • učinkovito košnjo,
 • košnjo v visoki travi (do 20 cm),
 • tiho delovanje,
 • enostavno uporabo,
 • vgrajene varnostne elemente,
 • možnost nastavitve terminov košnje po dnevih.
Grajamo
 • gumb za ustavitev,
 • roč za prenašanje,
 • kakovost izdelave ohišja,
 • ceno glede na druge modele.

Z vidika košnje trave je nakup katere izmed kosilnic iz družine Automower vsekakor dober nakup, seveda pod predpostavko, da dejstvo, da nam ni treba kositi trave, odtehta visoko ceno. Nakup modela Solar Hybrid pa priporočam, če želite nekaj narediti za okolje, denar pa vam pri tem ni pomemben.

V naslednjem članku bomo na kratko predstavili rezultate učinkov košnje z avtomatsko kosilnico Automower po mesecu in pol košnje, proti koncu julija pa bo sledila predstavitev končnih ugotovitev.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
 • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog