Novice - Info

novica

Wisley garden - eden najlepših britanskih vrtov

Objavljeno dne 10.09.2010

Vrt v Wisleyu je eden najlepših in najbolj obiskanih vrtov v veliki Britaniji. Sodi pod okrilje Kraljevega hortikulturnega društva, ki skrbi zanj vse od leta 1903. Sprva je bila urejena površina manjša, nato pa se je vrt razširil do današnjega obsega.

Wisley garden

Wisley garden

 

Ustanovitelj vrta v Wisleyu je George Ferguson Wilson, znanstvenik, poslovnež, zbiratelj, vrtnar in tajnik takratnega Kraljevega hortikulturnega društva. Njegova ideja je bila urediti površine z rastlinami, ki so zahtevnejše za vzgojo. Tako je vrt kmalu postal znan po lilijah, primulah, sviščih, vodnih in drugih rastlinah, današnji divji vrt, pa kljub nekaterim spremembam še vedno ohranja vse bistvene lastnosti prvotnega koncepta oblikovanja. Po njegovi smrti leta 1902 je posestvo in sosednji Glebe Farm kupil Sir Thomas Hanbury, mogočnež in ljubitelj vrtov, znan tudi po ustanovitvi veličastne La Mortola, vrta v Italiji blizu Genove. V njegovi oskrbi pa vrt ni ostal dolgo, saj ga je že leto za tem dal v hrambo Kraljevemu hortikulturnemu društvu. To je že nekaj časa iskalo lokacijo za oblikovanje novega vrta, stran od meglenega Londona, a še vedno dovolj blizu, da je na dosegu Londončanom. Naključje in dobra volja Sira Thomasa je pomenilo uresničitev njihovih dolgoletnih teženj, novi sedež društva pa je odprl sam kralj Edvard VII. Tako je prišel vrt v najboljše roke in to, kar lahko občudujemo danes, kaže na predanost in znanje, ki ga članom in oskrbnikom prav gotovo ne manjka.

Wisley garden

Wisley garden

Wisley garden

Wisley garden

Vrt v Wisleyu je oblikovan kot okrasni, čeprav nikoli niso pozabili na njegovo prvotno poslanstvo: izobraževanje in raziskovanje. V ta namen je bil postavljen tudi manjši raziskovalni laboratorij, poskrbljeno pa je tudi za izobraževanje bodočih vrtnarjev vseh starosti. Vrt je kot odprta knjiga o vrtnarjenju. Takoj ob vhodu se prostor odpre z jezercem in ureditvami okrog njega kot nekakšen uvodnik, potem pa nas poti odpeljejo na vse strani. Ob nakupu vstopnice dobimo tudi zemljevid, tako da se lahko usmerimo tja, kjer se nam zdi najbolj zanimivo. Je pa dan absolutno prekratek za prebavljanje vsega, kar nam vrt ponuja. Ob hitri hoji bi že nekako šlo, a kaj, ko je toliko zanimivosti, učnega gradiva in motivov za fotografiranje.

Wisley garden

Wisley garden

Wisley garden

Alpski vrtovi in skalnjaki se vzpenjajo v blago vzpetino, zasaditve s trajnicami pa ob robu travnate avtoceste peljejo proti Battleston Hillu. Tu nekje so tudi zelenjavni, zeliščni in sadni vrtovi, nekoliko dalje sadovnjaki in vinogradi, na drugi strani pa poskusna polja z okrasnimi rastlinami, vrtninami, dišavnicami in sadnim drevjem.

Wisley garden

Wisley garden

Wisley garden

Wisley garden

Tudi urejevalci vrtov bodo tu našli ideje za svoje stvaritve, saj so predstavljeni majhni in večji vrtovi polni klasičnih in modernih zamisli. Romantični vrtovi z vrtnicami, pisanimi cvetlicami in gostim zelenjem so pravo nasprotje modernemu minimalističnemu slogu, kjer je poudarek na oblikovanju z najrazličnejšimi vrtnimi elementi. Velika steklena hiša (Glasshouse) pa nas popelje v svet pragozda in puščave z vsemi značilnimi rastlinami in zanimivimi ureditvami. Vse naokrog nje pa je pravo morje zasajenih trajnic, kjer kraljujejo trave, rožnati ameriški slamniki in druge rastline.

Poleg rastlin lahko tu občudujemo tudi pravo pestrost živalstva od najštevilčnejših žuželk do pojočih ptic, ki s svojim žvrgolenjem dajejo poseben čar tipično angleškemu podeželju.

Vrt v Wisleyu je pravo doživetje za vsakogar, ki ga obišče. In čeprav je morda angleško tradicionalen z zasaditvami, ki jih poznamo že iz starejših vrtnarskih knjig, je občutek ob odhodu lep in poln.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog