Novice - Info

novica

Potonike vabijo v Koper

Objavljeno dne 22.04.2011

Na obronkih Kopra je leta 1990 začel nastajati zbirateljski vrt potonik, perunik in maslenic. Bogata zbirka se razprostira visoko nad Koprskim zalivom v objemu grmovnic, okrasnih trav, dehtečih in rustikalnih popenjavk, oljčnih dreves, dehtečih sivk.

V zbirki potonik je 200 različnih sort. Med njimi najdemo zanimive japonske hibride zelnatih potonik, (Ama no sode, Karatsu, Nippon beauty), različne kitajske hibride (Kansas, Lady Aleksandra Duff, Sarah Bernardt, Felix supreme), lesnate potonike (High Noon, Hoki,Yukizasa, Feng dan bai, Shima nishiki, Dou lu) in intersekcijske hibride (Yellow dream, Bartzella, Yellow Crown). Seveda pa ne manjkajo tudi botanične potonike, kot so P. officinalis, P. peregrina in P. mascula. Zbirko maslenic sestavlja 90 različnih sort, med njimi najdemo tudi sadike našega priznanega žlahtnitelja Izidorja Goloba. Bradate perunike so zastopane z 80 različnimi sortami in tudi med temi je kakšna sorta g. Izidorja, ki je zbirki dal začetni pečat.

Letos je zbirka razveselila s cvetenjem že sredi aprila, ko so zacvetele lesnate potonike, v začetku maja se bodo razbohotile zelnate potonike in bradate perunike, konec maja pa nas bodo popeljali v prečudoviti barvni svet intersekcijski hibridi in maslenice.

Letos bo vrt za javnost odprt 23. in 24. aprila, ter vsako soboto in nedeljo v maju od 9. do 18. ure. Možni so tudi ogledi po dogovoru na 031 673 649 ali 041 673 649. Vrt je na naslovu Semedela 12 (>>).

Nekaj letošnjih fotografij iz vrta.

Fotografije: Sašo Mejak

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog