Novice - Info

novica

Arboretum Volčji Potok bogatejši za zbirko kaktusov in sukulentov

Objavljeno dne 11.03.2011
Včeraj sta direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek in velik ljubitelj kaktusov ter lastnik podjetja Hrovatin exotica Dušan Hrovatin, odprla največjo razstavo eksotičnih rastlin v Sloveniji. V Arboretumu Volčji Potok je sedaj na ogled okoli 900 eksotičnih rastlin, ki rastejo v sušnih razmerah.

Dušan Hrovatin in Aleš Ocepek
Dušan Hrovatin (Hrovatin exotica) in Aleš Ocepek (Arboretum Volčji Potok)

Z rastlinjakom eksotičnih rastlin Arboretum povečuje svojo zbirko rastlin z vsega sveta. Glavni pobudnik ureditve rastlinjaka in predstavitve rastlin je bil Dušan Hrovatin, ki že dobrih 50 let zbira kaktuse in sukulente. Z gojenjem in prodajo se profesionalno ukvarja od leta 1970 in je dobro poznan med ljubitelj teh nekoliko drugačnih rastlin. Na vrhuncu je njegova zbirka obsegala okoli 3.000 različnih vrst kaktusov, sukulent, živih kamnov, bulb in drugih rastlin. Leta 1991 je bila zbirka zaradi napake v delovanju rastlinjaka močno prizadeta. Zmrznila je več kot polovica zbirke. Preživele so le najbolj odporne vrste in večino jih je sedaj mogoče videti v Arboretumu. K odločitvi, da zbirko prepusti Arboretumu Volčji Potok ga je spodbudilo dejstvo, da lahko Arboretum zagotovi strokovno nego, zbirka pa je dostopna širšemu krogu ljubiteljev rastlin.



V rastlinjaku, ki je ob upravni stavbi Arboretuma, je razstavljenih okoli 600 vrst kaktusov, 200 sukulent, 50 epifitov iz rodu Tillandsia, preko 60 vrst živih kamenčkov, 22 bulb, 25 različnih kristatnih in monstruoznih oblik kaktusov in sočnic. Vse rastline so označene z vrstnimi latinskimi imeni, družinami in poreklom.

Razstava je stalna. Ogledati si jo je mogoče v Arboretumu Volčji Potok vsak dan od 8. do 18. ure.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog