Vprašanja - InfoObdelovanje kmetijskega zemljišča in možnost odkupa?

VPRAŠANJE:

Moj oče obdeluje vrtiček oz. manjši kos kmetijskega zemljišča, ki pa ni v njegovi lasti in niti nikoli ni vedel čigavo je. Pred 15-imi leti je očetu prepustil del vrtička en gospod, ki ga ni mogel več obdelovati in tako je moj oče to prevzel in obdeloval 15 let in več. Pred parimi meseci je prišel gospod, ki se je predstavil kot nov zakupnik ter napodil mojega očeta. Pozanimala sem se glede lastništva in ostalih stvari. Stvar je sledeča: ponudba za zakup je stala na oglasni deski UE, lastnik je SKZGRS. Moj oče se na to ponudbo ni prijavil, saj ima 65 let in so mu te stvari popolnoma tuje. Ali lahko nekako izpodbijamo to zakupno pogodbo oz. ali imamo kakšna pravna sredtva, ki bi mojemu očetu kot invalidsko upokojenemu omogočila vrtičkanje še naprej.

(Nataša)


ODGOVOR:

Žal, ne moremo vam vzpodbudnega odgovora, saj je vaš oče užival tuje zemljišče brez pravne podlage oz. dovoljenja lastnika. Tu izgovor, da ni mogel vedeti o pravem lastništvu, ni na mestu, saj je zemljiška knjiga javna knjiga, kjer je zardi načela publicitete vsakemu mogoč vpogled v lastništvo določenega zemljišča.

Tudi glede izpodbijanja zakupa vaš oče nima nobenim pravnih možnosti, saj za vse veljajo enaka pravila, ne glede na leta ali morebitno invalidnost. Objava oz. ponudba za zakup je bila izobešena vsaj 30 dni v prostorih UE in na spletnih straneh UE, tako da kakršne koli netransparentnosti ne morete očitati.

Vseeni zadeva ni tako črna, očetu lahko še vedno omogočite vrtičkanje, vendar na kakšnem drugem zemljišču. Povprašajte na Sklad RS kmet. zemljišč kje v bližini bi bilo kakšno zemljišče na voljo. Zakupnina za manjše zemljišče je zelo majhna, pa tudi zakup za 2 leti se lahko izvede z neposredno pogodbo.

 

 

02.06.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog