Vodič

Kako se vesti na dnevih odprtih vrat zasebnih vrtov

Vsako leto se nekateri lastniki vrtov odločijo, da na obisk vrta, ki je sicer dostopen le ozkemu krogu ljudi, povabijo širšo javnost. Običajno enkrat letno pripravijo t.i. dan ali dneve odprtih vrat. Takrat jih lahko obišče vsak ljubitelj vrtov.

Vsak vrt je ponos lastnika. Obiskovalci moramo to spoštovati in se zavedati, da je obisk vstop v lastnikovo zasebnost. Da bo zadovoljen z našim obiskom in bo prihodnje leto ponovno odprl njegova vrata, se je primerno držati nekaterih pravil in nasvetov.

 • Na obisk prihajajmo izključno ob dnevih in urah, ki jih določi lastnik. Po potrebi se vnaprej napovemo po telefonu ali e-pošti. 
 • Če je mogoče, vozilo parkiramo na javnem parkirišču, sicer pa se o mestu parkiranja posvetujemo z lastnikom. Vrtovi so običajno okoli stanovanjskih hiš v bolj ali manj strnjenih naseljih, kjer ni primernih parkirnih mest. Ne parkiramo na zelenicah in dvoriščih sosedov, saj bomo s tem nakopali nevšečnosti lastniku vrta.
 • Na obisk pojdimo le, če nas vrt res zanima. Vrtovi so običajno dobro obiskani in obiskovalci, ki jih vrt ne zanima, a kljub temu pridejo, povzročajo le dodatno gnečo.
 • Na obisk vrtov s seboj ne vodimo psov in majhnih otrok. Tako psi, kot majhni otroci lahko povzročijo v vrtu veliko nepopravljive škode. Če jih imamo s seboj, naj nekdo z njimi počaka pred vrtom.
 • Če lastnika v trenutku prihoda ni pri vrtu, ga počakamo in si sami ne ogledujemo vrta. Enako velja tudi, če lastnik vodi skupino obiskovalcev skozi vrt. Če nas povabi, se skupini pridružimo. 
 • Vrtovi so različnih velikosti. Če je vrt majhen in če nas je prišlo več na enkrat, se razdelimo na več skupin. Tako si bomo lažje ogledali vrt in povzročili manj škode. 
 • Preden začnemo fotografirati, prosimo lastnika za dovoljenje. Fotografiranje je neke vrste poseg v zasebnost in če lastnik tega ne dovoli, spoštujemo njegovo odločitev.
 • Pri obiskih vrtov skoraj vedno nastanejo poškodbe, ki jih mora lastnik odpraviti ali pa zaznamujejo vrt za tisto leto. V najboljšem primeru je to le pohojena trava. Če so v vrtu urejene poti, potem se gibljemo le po njih, sicer pa se gibljemo tam, kjer nam pokaže oz. nas vodi lastnik. 
 • Ne trgamo, ne izkopavamo ali drugače poškodujemo rastlin. 
 • Vrta in lastnikovega dela ne kritiziramo, ravno tako ne delimo nasvetov vse povprek. Čeprav je argumentirana kritika lahko pozitivna, pa ljudje različno sprejemajo kritiko. Z neprimernimi komentarji lahko prizadenemo lastnika. Seveda pa lahko lastnika povprašamo o rastlinah, ki jih ima in po nasvetih kako z njimi ravnati. 
 • Ob koncu obiska se lastniku zahvalimo in se poslovimo.

Če se bomo držali zgornjih navodil, potem bo lastnik vrata svojega vrta z veseljem odprl tudi naslednje leto.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog