Novice - Info

novica

Trajnice za domače šopke

Objavljeno dne 24.09.2008

V naši kulturi ne moremo brez šopkov. Slovenci med evropskimi narodi menda sodimo v sam vrh potrošnikov rezanega cvetja; različnega porekla, različnih vrst in za različne namene. V naši kmečki kulturi je od nekdaj v ograjenem vrtičku ali nekje ob robu bližnje njive raslo tudi nekaj cvetja: za na grobove in za krašenje cerkva, pa za uporabo ob raznih cerkvenih praznikih za liturgične namene itd.

Danes je uporaba rezanega cvetja med preprostimi ljudmi in poznavalci drugačna, tako na vasi, kot v mestu. Med njimi je mnogo ljudi, ki jim posebno veliko pomeni vse, kar naredijo ali pridelajo sami. Tudi pri šopkih domačih mojstrov iz doma pridelanega cvetja ni nič drugače. Poseben užitek je stopiti na vrt in uživati ob prebujajočih se cvetnih popkih in tu in tam odrezati cvet, pa kakšen zanimiv list ali travno bilko in potem sestaviti šopek za kakršno koli že priliko: šopek za dekoracijo doma, dragim na pokopališču, večja ali manjša domača slavja, praznične pogrinjke, ali okrasitev cerkve ali javne prireditve.

Posebno med trajnicami je veliko najrazličnejših rastlin, katerih cvetje in listje je primerno za rezanje. S pravilno izbiro lahko doma pridelamo dovolj materialov za šopke skozi večji del leta. Najbogatejša je vsekakor izbira trajnic v poletnih in jesenskih mesecih. Vendar že v rani pomladi lahko na vrtu naberemo šmarnice, pa pisane orientalske telohe. V pozni pomladi in zgodnjem poletju so že na vrsti ostrožniki raznih barv, pa razne ivanjščice in orlice, nageljčki, bradate perunike in mnoge druge. Kasneje pridejo na vrsto kresnice, pa lataste plamenke, živobarvni rmani, zvončnice, zvončniki, lilije in še in še bi lahko naštevali. Pozno poleti in jeseni začnejo cveteti mnoge vrtne trave, pa preobjede, fizostegije, ameriški slamnik, trnate in pisanolistne možine, vrtne krizanteme in druge. Listi funkij ali host, bergenij in mnogih trav so, kot dodatek šopkom, uporabni od pomladi do zime. Marsikatera trajnica pa se prav dobro obnese tudi kot suho cvetje za zimske šopke. Pravi mojstri pa znajo iz posušenih listov in cvetov pripraviti tudi že kar umetniške izdelke, kot so uokvirjene slike, vizitke in čestitke ali pa tudi velikopotezne dekoracije prostorov.

Prednost trajnic za domačo pridelavo cvetja in zelenja je morda prav v tem, da si lahko posadimo zelo različne vrste, ki bodo več let zaporedoma cvetele znova in znova ob pravilni izbiri skozi večji del leta in so tako stalno na razpolago, kadar jih pač potrebujemo ali si jih zaželimo. Saj so lepi cvetličarski izdelki in marsikdaj nepogrešljivi. Ampak doma pridelano cvetje in zelenje ima še posebno vrednost, ker je vanj vgrajena tudi naša ljubezen, ki je z denarjem ni mogoče kupiti.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.
Fotografija: Mojca Rehar Klančič

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog