Novice - Info

novica

Vrt in teksture materialov

Objavljeno dne 01.06.2007

Kadar se odločamo za ureditev vrtnih površin, je zelo pomembno, da se osredotočimo na krajinske učinke posameznih naravnih tvarin in jih upoštevamo tudi pri kasnejši uporabi pohodnih in drugih materialov. Vedno moramo najti neko povezavo v posameznih podrobnostih.

Na prvem mestu je izbira kakovostnega materiala, ki funkcionira v smislu dostopa na vrtno površino, v smislu povezave z interierjem ali kot bivalna površina.

Za bivanje v vrtu lahko izberemo prodnik, ki je sicer nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje, vendar zelo lep na oko, mehak, organski in daje občutek topline, naravnosti. V njegovem vizualnem kontrastu nastopa betonska površina, ki je primernejša za večje, namenske površine, kot je parkirni prostor. Vse bolj se uporabljajo tudi kovinske plošče, modne so večinoma točkaste oblike, ki delujejo organsko. Z njimi sovpada za občutek domačnosti in prvinskosti zlasti tlakovan les, ki pa mora biti dobro zaščiten pred vlago ali rahlo dvignjen od tal, da omogoča uporabno vrtno površino. Vsem dobro poznani so klasični keramični, kamniti ali celo cementni tlakovci, ki nastopajo v različnih teksturah in barvah. Kot učinek sijoče površine in elegance lahko izberemo tudi marmor, ki pa je zaželen bolj kot okrasna oblika, ker ima lastnosti drsenja in zahtevnejšega vzdrževanja. Ostane nam še pesek, ki je bil priljubljen že v vsej zgodovini parkov in sprehajališč, lepo se poda k neposrednim stikom z zelenjem.

Za drznejšo varianto priporočam celo oblike zunanjega mozaika, od rozete, šahovnice, ipd. Najrazličnejšim vodnim elementom se odlično podajo prav vsi našteti materiali, pomembna pri odločanju je predvsem usklajenost kombinacij med njimi. Kontrast med toplim in hladim učinkom, med sijajem in mat, kontrasti med hladno in toplo barvo in kontrasti v sami teksturi materiala.

Tu je še uporaba modnega stekla, ki se kamnu zelo poda in ponuja večno prosojnost svetlobi. Ne pozabimo še na kontraste med organskimi in strogimi geometrijskimi oblikami in zanimivimi linijskimi vzorci. Klasika in minimalizem. Dva različna pristopa, ki lahko zaigrata v pravi harmoniji.

Več člankov >>

Besedilo in slike: Špela Zorčič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog