Novice - Info

novica

12. Flora ima pokazati marsikaj zanimivega

Objavljeno dne 16.03.2007

V sredo 14. marca je sejemska vrata odprl sejem Flora v Celju. Letošnji največji sejem vrtnarstva pri nas ima tokrat pokazati kar nekaj novega. Največja zvezda sejma je volemija (Wollemia nobilis), leta 1994 odkriti iglavec.

Letošnje leto je sejem ločen na razstavni in prodajni del. Na prodajnem delu je mogoče izbirati med številnimi rastlinami domačih in tujih ponudnikov enoletnic, trajnic, drevnine, sobnih rastlin in nekaterih izdelkov za vrt. Ponudba je pestra, največja pa je ponudba čebulnic in okrasne drevnino. Med obširno ponudbo trajnic pa je mogoče izbirati na razstavnem prostoru Trajnice Golob – Klančič.

Na razstavnem delu je bilo mogoče videti veliko različnih izdelkov za urejanje in nego vrta, nekaj razstavljalcev pa je svoj razstavni program namenilo profesionalnim vrtnarjem. Sprehod med razstavnimi prostori bo vsakemu obiskovalcu podal nove ideje za zasaditve cvetlic, ureditev vrta ali za izbor rastlin.

Med novostmi, ki jih je bilo mogoče videti kar nekaj, je bila najbolj izstopajoča volemija (Wollemia nobilis). Ta novi iglavec, ki so ga leta 1994 po naključju odkrili v odmaknjenem območju Avstralije, je bilo do sedaj mogoče videti le v Botaničnem vrtu Maribor. Od letošnjega leta pa jo v svojem prodajnem programu ponujajo vrtnarije in vrtnarske prodajalne, ki so povezane v Profesionalno vrtnarsko družbo. Za posamezno sadiko je treba odšteti 300 €.


Wollemia nobilis - volemija

Kot novost se je na sejmu predstavilo tudi Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin. Društvo povezuje lastnike okrasnih vrtov, zbiralce in poznavalce rastlin. Med drugm bo društvo pripravilo evidenco rastlin v slovenskih vrtovih, ki bo javno dostopna.


Razstavno mesto SVZ

Biotehniška šola Maribor je predstavila novo sorto tuje (Thuja occidentalis), za katero so značilne posamezne vejice z delno rumenimi luskami, sorto pa sicer prodaja Florina. Predlagano sortno ime je 'Simon.'

Sejem se je letos povečal še na eno dvorano, kjer je mogoče videti razstavo izdelkov krajinskih arhitektov in nekaj primerov ureditev vrtov, cvetličarske aranžmaje, razstavo kaktusov in razstavo bonsajev.

Sejem je po dolgem času spet zanimiv in vreden obiska, tako za tiste, ki iščejo ideje ali se želijo seznaniti z novostmi na našem trgu, kot tudi za tiste, ki želijo kupiti rastline. Sestavni del sejma so tudi številna predavanja in predstavitve.

Pregled vzporednih dogodkov >>

Sejem bo odprt do nedelje 18. marca.

Nekaj fotografskih utrinkov s sejma:

 

 

Več informacij o sejmu >>

Besedilo in fotografije: SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog