Novice - Info

novica

Zimzelene rastline poživijo vrt tudi pozimi

Objavljeno dne 04.10.2006

Vrt opazujemo poleti z drugimi očmi, kot pozimi. Od pomladi do jeseni se na vrtu marsikaj dogaja. Zelenje je bujno, stalno se spreminja, cvetje prihaja in odhaja. Žive barve in bujno zelenje, vse polno spremljajočega življenja, od ptic do metuljev, mravljic in različnih drugih ljubkih živalic po vrtu kar mrgoli. Zvedavemu otroku jih na vrtu lahko približamo, da jih bo znal spoštovati kot živa bitja. Pozimi pa vsega tega manjka. Le nekatere zimzelene rastline ostanejo, da vrt ne deluje povsem prazno in pusto. Med njimi so najbolj opazna drevesa in grmi, pa tudi zimzelenih trajnic ne moremo spregledati.

Slika: Nekatere trajnice zadržijo barvito listje tudi pozimi (foto: Mojca Rehar Klančič)

Pozimi se veliko vrtnih rastlin potuhne ali celo skrije. Mnoga drevesa in grmovnice odvržejo liste. Zaradi tega seveda niso nezanimive. Nekatere imajo kodraste veje, druge pisano drevesno skorjo. Že sam način razvejanosti, morda prevešava ali stebričasta rast in še mnogo drugih značilnosti naredi drevnine zanimive tudi pozimi, ko so morda brez listja. Med trajnicami je marsikatera lepa zaradi značilno oblikovanega suhega, morda tudi barvitega listja ali plodovja. Zlasti med travami je mnogo takih.

Veliko pa je vrtnih rastlin, ki pozimi kar izginejo in se pokažejo šele spomladi. Tudi večine čebuljnic pozimi ne vidimo, čeprav je njihovo življenje le nekaj centimetrov pod površino zemlje dokaj živahno. Korenine so že razraščene in zasnove cvetnih stebel že rinejo iz čebulic. Ob prvih toplejših dneh zgodaj spomladi se bodo prikazali popki nad zemljo. Ampak sredi zime jih niti ne zaznamo. Redke so čebulnice, ki imajo bujno zelenje sredi zime. Takšna je recimo šternbergija, ki cveti na jesen in pozimi ohrani liste. Čez poletje pa počiva in torej nima listov. Tudi v naši in še hladnejši klimi ni čisto nič občutljiva. Veliko je trajnic, ki se jim listje posuši že ob prvih poznojesenskih mrazovih. Veliko pa je tudi takšnih, ki zadržijo zeleno listje vso zimo. Spomnimo se le na blazinaste iglaste plamenke in aubrijete, ki jih srečujemo bolj ali manj po vseh vrtovih. Ali pa visoke baklaste lilije, ki tudi pozimi predstavljajo maso zelenja. Pa sončeca, telohi, razne homulice in netreski, zimzeleni, timijani in še mnoge druge. Tudi med travami in šaši je kar nekaj zimzelenih. Veliko je tudi manj znanih, pa zato nič manj hvaležnih in lepih.

Med grmovnicami je množica zimzelenih vrst in sort, ki prav dobro prenašajo naše zime in tvorijo potrebne zelene mase tudi takrat, ko morda poleti bolj privlačne grmovnice in trajnice odvržejo večji del svoje lepote.

Vrt, ki se ne bi spreminjal, bi bil dolgočasen. Tako od pomladi do jeseni bolj pridejo do izraza spreminjajoče se barvite grmovnice in trajnice. Pozimi pa so bolj dragocene zimzelene rastline.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog