Novice - Info

novica

Kupujmo utrjene trajnice, da nas bodo razveseljevale z lepoto

Objavljeno dne 14.06.2006

Ko smo že vse stare znanke presadili, nas kar samo potegne v iskanje novih vrtnih trajnic. Vedno še kaj pogrešamo, kar smo morda imeli in izgubili, morda videli pri znancih in si tudi želimo sami posaditi. Večinoma pa si niti predstavljati ne moremo, kakšne vse trajnice obstajajo, dokler ne začnemo obiskovati vrtnarij in vrtnih centrov, ki se z njimi profesionalno ukvarjajo. Šele takrat začnemo dobivati zamisli za nove saditve in začnemo oblikovati svoja lastna merila izbiranja. Med najpomembnejše vsekakor sodi merilo trpežnosti vrst in sort ter utrjenosti sadik.

Utrjene sadike so tiste, ki so bile vzgojene na prostem in ne v rastlinjakih, v navadni vrtni prsti in ne v šotnih substratih, in zlasti tiste, ki niso bile pomehkužene z raznimi hormoni, spodbujevalci rasti in gnojili.


Sadike iz malih lončkov posadimo na vrtno gredo, kjer se hitro razbohotijo (Foto Mojca Rehar Klančič)

Ali je sadika trajnice pomehkužena, vidimo že na prvi pogled, če smo le malo pozorni na njeno rast v lončku. Bujno rastoča in cvetoča rastlina v malem lončku, kjer ima na razpolago mnogo manj zemlje, kot je bo imela na vrtu, mora vzbuditi našo pozornost. Njena morebitna nežnost in krhkost je dodatni alarm. Od kje pa je rastlina vzela hrano? Iz zemlje gotovo ne. Bila je torej močno gnojena s kemičnimi dodatki. Teh mrgoli vsepovsod v obliki granul, paličic in raztopin. Vse lepo in prav za tiste rastline, ki jim bomo takšno nego nudili tudi vnaprej. Takšne so recimo sobne lončnice, balkonsko cvetje in enoletnice. Tam, kjer bomo rastline tudi kasneje redno zalivali in gnojili, jih varovali pred atmosferskimi neprijetnostmi in morebitnimi boleznimi in škodljivci, bodo takšne rastline kasneje še bolj bujne in bolj cvetoče.

Pri vrtnih trajnicah pa pričakujemo, da bodo lepe in trpežne tudi brez stalnega ujčkanja. Zato od utrjenih in ob sajenju ne tako bujnih sadik trpežnih vrst in sort trajnic upravičeno lahko pričakujemo, da bodo ob prenosu iz lončka z malo navadne vrtne prsti v normalno obdelano in pognojeno vrtno gredico hitro razvile svojo sposobnost vraščanja in razraščanja in bodo bujne skozi vso nadaljnjo življensko dobo.

Rastlinjaki so krasna vrtnarska pridobitev. In moderne vrtnarske tehnike in tehnologije tudi. Prav nič pa ne prispevajo k vzgoji trpežnih sadik trajnic. Velja preizkusiti takšne pomehkuženke in ugotoviti, da preživijo le ob res skrbni negi ali slučajno idealnih naravnih pogojih. Čim se kaj zatakne pri vzdrževanju, pa hitro začnejo v rasti in cvetenju nazadovati, namesto, da bi napredovale. Zelo veliko jih tudi kmalu odmre. Pri trajnicah bi vzgoja v rastlinjakih zahtevala čisto posebno tehnologijo utrjevanja na prostem, da bi takšne sadike lahko kasneje normalno prenašale vse vremenske neprijetnosti, ki jim bodo na vrtovih nujno izpostavljene.

Čisto nasprotno pa tiste sadike preizkušenih vrst in sort trpežnih trajnic, ki so bile vzgojene v navadni vrtni prsti in niso bile posebej gnojene, v lončku marsikdaj delujejo prav klavrno, če jih primerjamo s tistim, kar v zelo kratkem času po sajenju na prosto iz njih zraste. Hitro se vrastejo in razrastejo in jih ne prizadene že vsaka sapica.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog