Novice - Info

novica

Nega nasada trajnic je nezahtevna

Objavljeno dne 31.05.2006

Veliko je del v vrtu, ki jih ne zmore vsak. Če je treba obrezati visoko živo mejo ali odstraniti suho vejo v visokem drevesu, očistiti ribnik ali opraviti kako drugo večje delo v vrtu, največkrat potrebujemo pomoč. Pri negi trajnic pa niso potrebna nobena posebna orodja in velika fizična moč. Nego trajnic lahko opravi vsak sam, potrebno je le malo volje. Pri negi trajnic ni treba opraviti vsega hkrati in delo si razdelimo glede na čas, ki ga imamo na voljo. Zato je popolnoma zmotno mnenje, da lahko trajnice v vrtu gojijo le tisti, ki imajo veliko časa.

Ravno nasprotno. Tisti, ki imajo malo časa, imajo lahko barvit vrt zahvaljujoč trajnicam, tudi če ne zmorejo vsakoletnega večkratnega sajenja čebuljnic in enoletnic. Zlasti pa tisti, ki jih preveč obremenjuje redno zalivanje, dognojevanje in varstvo pred boleznimi in škodljivci. Ta opravila pri trajnicah skoraj niso potrebna.

Trajnice vsekakor zahtevajo nekaj vzdrževanja, če naj bodo lepe. Ta opravila lahko močno zmanjšamo, ob saditvi izberemo prave trajnice, ki so trpežne in dolgoživeče. Če na polno sonce in v ne dovolj globoko in hranilno zemljo sadimo tiste, ki potrebujejo več vlage in hrane, pomeni, da bomo morali pogosto zalivati in gnojiti. Lahko pa na isti prostor posadimo trpežnejše, ki ne bodo zahtevale ne gnojenja in ne zalivanja.

Tudi temeljita priprava tal pred sajenjem pomembno zmanjša potrebo po vzdrževanju. Pravilna razporeditev in oblikovanje vrtnih gred ima pomembno vlogo pri poenostavljanju nege. Glavna vzdrževalna dela v nasadu trajnic lahko razdelimo na redna in občasna.

Med občasna dela štejemo presajanje, gnojenje, zalivanje in obnovo nasada. Med redna štejemo pletev, odstranjevanje odcvetelih ali odmrlih delov rastlin, zlasti pa opazovanje in uživanje ob spreminjanju kompozicije. Vsak teden bo drugačna.


Nasad trpežnih trajnic, ki ga moramo varovati pred plevelom. (foto: Mojca Rehar Klančič)

Poleg teh del se sicer lahko lotimo še nekaterih, ki pa niso obvezna, so pa rezervirana za posebne vrtne 'užitkarje'. Ta so lahko domače razmnoževanje trajnic, nabiranje cvetja za sveže šopke, sušenje cvetja, plodov in listja za suhe šopke, nabiranje in uporaba cvetov in listov za popestritev jedilnika in dekoracijo pogrinjkov in še kaj bi se našlo.

Nekatera občasna dela opravljamo le na nekaj let, nekatera morda enkrat na leto, druga (npr. zalivanje) so odvisna od vremenskih razmer. Redna opravila so tista, ki jih opravljamo po potrebi, odvisno od izbora rastlin, od natančnosti izvedbe saditvenih del, kot tudi od našega razpoložljivega časa. Da bi bolje spoznali načine poenostavitve vzdrževanja nasadov trajnic, bomo posameznim delom posvetili nekaj prispevkov, ki jih boste spremljali v naslednjih tednih.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog