Novice - Info

novica

Arhitektonska zasnova vrta z rastlinskimi elementi

Arhitektonska zasnova vrta z rastlinskimi elementi
Objavljeno dne 25.04.2006

Oblikovanje vrta je lahko bolj ali manj uspešno, vsekakor pa je pogojeno s pravilno uporabo rastlinskih materialov. Z njimi prostor zapiramo ali odpiramo, omejimo, obrobimo, poudarimo posamezne dele vrta in ustvarimo barvno prevladujoča mesta. Nikakor pa posameznih rastlin ne moremo kar nametati v prostor zaradi njihove posebne estetske vrednosti kot posameznih elementov. Le kompozicija rastlin daje kompozicijo vrta. Nič nam ne pomaga, če znamo izbirati lepe posamezne rastline, če jih ne znamo vključiti v prostor.

Najvažnejši arhitektonski elementi vrta so rastline. Ogrodje večjega vrta tvorijo drevesa in večje grmovnice, ki se jim moramo v malih vrtovih največkrat odpovedati. Pomembne so tudi manjše grmovnice in, za barvne učinke, trajnice ter drugo cvetje. Trata je kot vrtni element marsikdaj dominanta, včasih pa jo nadomeščamo z drugim nizkim rastjem.

Poskrbeti moramo za preglednost vrta. S točke, s katere največkrat pogledamo v svoj vrt (običajno je to kuhinja ali dnevna soba, morda tudi spalnica v nadstropju), moramo s pogledom zaobjeti čim večji del vrta. Zato mora v ospredju prevladovati odprt prostor z nizkim rastjem, preko katerega seže pogled na obrobno gosto in višjo ali celo visoko rastlinje. Z zunanjega roba parcele proti notranjosti mora višina padati, da bi tako lahko videli čim več. Poglede zapiramo le z zunanje strani vrtne parcele. Tako ustvarjamo občutek velikega vrta, čeprav ta morda niti ni tako obsežen. Zavedati se moramo, da je vrt vedno velik le toliko, kolikor ga uspemo videti. In vidno polje nam previsoke rastline hitro lahko zmanjšajo. Le v zelo velikih vrtovih so v zgodovini vrtne umetnosti oblikovali posamezne, z visokim rastjem omejene vrtne sobane, da so ustvarjali posamezne intimne prostore za druženje. Dandanes so naši vrtovi majhni in jih z arhitekturo zasaditve poizkušamo povečati, ne pa zmanjšati. Posamezne dominante v obliki dreves ali večjih grmov razporedimo tako, da nam ne bodo zapirale pogleda na druge zasaditve. Cvetlične grede naj bodo ob robovih trate ali tlakovanih površin, nikakor pa z njimi ne razbijamo travne površine, ker bi na ta način na pogled zmanjšali njeno površino.

Barve so v arhitekturi vrta zelo pomembne. Osnova je vsekakor zelena. Vendar je tudi zelenih odtenkov zelo veliko, zlasti še, če mednje prištejemo sivo-zelene in rumeno-zelene odtenke listja mnogih rastlin. Vsekakor so med barvami listja tudi mnogi odtenki, ki niso ravno zeleni in z njimi je treba ravnati previdno, ker sodijo že v kompozicijske barvne elemente, podobno kot barve cvetja.

Cvetje s svojo barvitostjo vnaša v vrt potrebno poživitev. Ob tem izbor barv in njih intenzivnost izdaja okus načrtovalca ali urejevalca vrta, podobno kot pri vseh drugih prilikah uporabe barv v vsakdanjem življenju.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog