Novice - Info

novica

Funkcionalna razdelitev vrtnega prostora

Objavljeno dne 18.04.2006

Vrt načrtujemo za znanega uporabnika. Zato mora ta pred začetkom načrtovanja povedati, katerim funkcijam vrta daje največji pomen. Le tako bo načrtovalec lahko izpolnil pričakovanja bprihodnjega uporabnika vrta.

Osnovne funkcije vrta so vsekakor osnova, iz katere poberemo, kar potrebujemo in kar je možno. Posamezni deli vrta bodo torej služili hipotetično za:

  • bivanje na prostem,
  • zasenčeno parkiranje,
  • pridelavo sadja in zelenjave,
  • užitek ob prihodu domov.

V vsakem vrtu ni mogoče zagotoviti vseh naštetih funkcij, ker je prostora premalo, ali pa je stavba na parcelo umeščena tako, da tega ne dovoljuje. Morda tudi lastnik vrta ne čuti potrebe po vseh naštetih funkcijah. Zato načrtovalec in naročnik izločita nepotrebne in neizvedljive funkcije in morda vključita druge. Vrt mora služiti predvsem potrebam in željam lastnika.

Vrtnega prostora ne moremo izkoristiti dovolj kakovostno, če nimamo potrebe po njegovi uporabi v določene namene. Nekomu je pomembnejša pridelava domačega sadja in zelenjave kot gojenje redkih eksotičnih okrasnih rastlin. Kljub temu pa prostor lahko še vedno zadovolji osnovne estetske zahteve.

Bivanje na prostem lahko vključuje igre na trati ali pa počitek v senčnici. Morda pa bo vse potenciral vodni motiv z vodnim in obvodnim rastlinjem. Parkiranje je sicer mogoče kar v garaži, vendar pa avtomobila ne pospravljamo v garažo po vsaki vožnji. Da ni na žgočem soncu, s pomočjo pergole ali košatega drevesa uredimo senčno parkirišče.

Estetski užitek pa je prav gotovo osnovna funkcija, ki je nikakor ne moremo in ne smemo zanemariti tudi ob vseh drugih funkcijah posameznih delov vrta. Urejenost, oziroma načrtna sproščenost posameznih zasaditvenih detajlov je tista, ki loči vrt od narave. Kakor koli že dojemamo vrtno oblikovanje, vrt je urejeni del narave. Zato tu zasaditev dirigiramo in vse kar ne raste na pravem mestu ob pravem času, smatramo za plevel. Estetska merila pa so za posameznika lahko zelo različna. Zato tudi pri urejanju vrtov najdemo toliko različnih prijemov in toliko različnih rastlinskih elementov. Vsake oči imajo svojega »malarja« in zato je nekomu nekaj lepo, drugemu pa ne. Mnenja okoli estetike v vrtu se zato pogosto krešejo. Posledično vrtni načrtovalci in oblikovalci sploh nimajo lahkega dela, ko želijo oblikovati vrtove za druge. Včasih jih naročniki spravljajo ob živce, zlasti kadar še sami ne vedo, kaj pravzaprav želijo.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog