Novice - Info

novica

Pozno poletno in jesensko sajenje trajnic in uživanje ob cvetenju

Objavljeno dne 30.09.2005

V poznem poletju in zgodnji jeseni lahko z lepimi uspehi delimo (razmnožujemo) spomladi cvetoče trajnice. Dovolj zgodaj razsajene se bodo pred zimo še dobro vrasle in naslednjo pomlad jih ne bomo po nepotrebnem motili pri cvetenju. Ob presajanju pa moramo seveda kar nekaj časa skrbeti za zalivanje, ker s presajanjem poškodujemo koreninski sistem in s tem prizadanemo črpalno moč rastlin.

Dosajevanje posameznih trajnic, oblikovanje novih gred in seveda zasajanje trajnic na grobove bo vsekakor v zgodnji jeseni zelo uspešno zlasti, če sadimo utrjene sadike, vzgojene v kontejnerjih v navadni vrtni prsti. Takšne se do zime še krepko vrastejo in bolje kljubujejo zimi. Zakaj bi čakali do pomladi in tako izgubili vsaj eno rastno obdobje? Pri trajnicah, vzgojenih v lončkih v šotnici, morda še slabše ukoreninjenih in premočno gnojenih, pa se jesenske saditve niso pokazale kot najbolj uspešne. Rastline iz šote pogosto v vrtno prst le počasi poženejo korenine in zima jih bolj prizadene.

Jesen med trajnicami vsekakor ni čas umiranja, pač pa čas bogatega cvetja. Omenim naj samo trpežne nasade rudbekij (Rudbekia), jesenskih aster (Aster dumosus), trpežnih in nizkih sort krizantem (Chrysanthemum), japonskih anemon (Anemone japonica), preobjed (Aconitum), kitajske plavice (Ceratostigma plumbaginoides), ostrožnikov (Delphinium), mnogih trav in drugih. Pa tudi okrasno listje praproti in host še nič ne izgublja na lepoti. Da ne govorimo o mnogih zimzelenih nizkih blazinastih trajnicah z različno obarvanim listjem in pokrovnicah, ki nam nadomeščajo trato z zanimivo plazečo rastjo in različno oblikovanim in obarvanim listjem.

In eno izmed najpomembnejših vrtnih jesenskih opravil med trajnicami je prav gotovo uživanje ob pogledu na naše uspešno opravljeno delo skozi vse leto doslej.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog