Novice - Info

novica

Bujno poletno cvetenje trajnic

Objavljeno dne 16.08.2005

Spomladi se narava prebudi z rastjo in prvim cvetjem, tudi trajnic. Takrat nas razveseljuje veliko število zimzelenih blazinastih trajnic, čeprav seveda mnoge med njimi cvetijo tudi preko poletja v jesen. Vendar je poletje tisti letni čas, ko v resnici premnoge trajnice najbolj bujno cveto in so s svojim listjem najbolj atraktivne.

Poleti najbolj pridejo do izraza visoke trajnice, ki čas od pomladi do poletja izkoristijo za bujno rast in priprave na cvetenje. Tokrat bomo spomnili le na nekatere. Vseh je namreč ogromno in ena je lepša od druge. Sedaj je čas, da si pri gojiteljih trajnic ogledamo bogastvo sort in ugotovimo, kako hitro se tudi v našem prostoru razvija ponudba trpežnih, dolgoživečih in atraktivnih trajnic, ki v resnici sploh niso tako zelo zahtevne, kot marsikdaj mislimo. Če smo neko trajnico videli rasti na prostem v normalnih rastnih pogojih, ko jih vrtnarji nimajo 'v vati', takrat se bolj mirne duše lahko odločimo tudi za saditev v svoj vrt. Tudi če nimamo veliko časa za vzdrževanje.

Spomnimo se le na bradate perunike (Iris barbata), potonike (Paeonia), maslenice (Hemerocallis), monarde (Monarda), jetičnike ali veronike (Veronica), zvončnike (Platycodon), liatrise (Liatris), lataste plamenke (Phlox paniculata), rudbekije (Rudbeckia), heliopsise (Heliopsis), ameriške slamnike (Echinacea) in njim podobne ljubljenke sončnih gred. Ne smemo pozabiti tudi na tiste, ki so mnogo lepše v senci. Takšne so mnogoštevilne sorte funkije ali hoste (Hosta), rodgersije (Rodgersia), razne prekrasne praproti in še veliko drugih.

Poleti bujno cvetijo tudi mnoge blazinaste trajnice. Med njimi nekatere veronike ali jetičniki (Veronica), zvončnice ali kampanule (Campanule), pa blazinasti zimzeleni penstemon (Penstemon pinifolia), veliko homulic (Sedum), timjanov (Thymus) in druge.

Bujno poletno rastje trajnic lahko deluje sveže, če je bilo pravočasno poskrbljeno za prehrano z organskimi gnojili, ki istočasno vzdržujejo strukturnost tal in dobro zadrževanje vode v tleh. Poletne suše rastlinam tako ne morejo do živega. 

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog