Novice - Info

novica

Poletna nega trajnic (2. del)

Poletna nega trajnic (2. del)
Objavljeno dne 12.07.2005

Borba proti plevelom je celoletna skrb, poleti pa še posebno pomembna, ker poleti tudi pleveli najhitreje rastejo. V negovanem nasadu trajnic trajnih plevelov seveda ni, enoletne pa dokaj enostavno držimo pod nadzorom že s tem, da nikoli ne dovolimo, da semenijo in se nam razsejavajo. Puljenje in spodrezovanje ni težko delo in ga mirno lahko prištevamo k vrtni rekreaciji za sprostitev in pomirjanje od vsakodnevnega dela napetih živcev. Ob pletju seveda opazujemo rast in cvetenje naših ljubljenk in se prepustimo užitkom razmišljanja, kaj bi še lahko postorili v nasadu trajnic, katero skupino ali posamezno trajnico bomo ob prvi priliki presadili na primernejše rastišče in katero barvno kombinacijo bomo pri naslednjem presajevalnem podvigu izboljšali. Pletev plevelčkov je pač delo, ki ne zahteva posebnih miselnih obremenitev in sodi med najbolj sprostitvena dela na vrtu !

Sprotno odstranjevanje odmrlih listov in odcvetelih cvetnih stebel ali posamičnih cvetov je predvsem v funkciji estetike. Lepo in sveže deluje nasad trajnic, kjer sproti odstranimo, kar je odmrlo. Seveda pa pri mnogih trajnicah s tem tudi podaljšujemo čas cvetenja ali spodbujamo nastajanje novih cvetnih stebel in cvetnih popkov.

Ostrožnike (Delphinium) n.pr. po cvetenju, ko niso več lepi, porežemo do tal. V zelo kratkem času bodo obnovili listno maso in malo kasneje ponovno zacveteli. Lataste plamenke (Phlox paniculata) ob koncu cvetenja pogosto napade plesen in jih prekrije s sivo prevleko. Takrat so že odcvetele in opravile svojo vlogo na gredi. Enostavno požanjemo jih do tal in obolele ostanke odstranimo z vrta. Za kompostiranje takšni ostanki seveda niso primerni, ker bi s tem pripomogli k morda močnejši okužbi v naslednjem letu. Namesto škropljenja torej odstranitev obolelih delov rastlin.

Presajamo poleti bolj poredko. Če presodimo, da je to nujno, bomo presajene rastline največkrat temeljito porezali ali vsaj skrbeli za temeljito zalivanje, dokler se ponovno ne vrastejo. Izjema pri tem so seveda močvirske rastline in kserofiti, ki jih brez škode presajamo tudi poleti. Tudi obširna skupina raznih sort bradatih perunik, ki poleti počivajo, prav dobro prenaša poletno izkopavanje, delitev in ponovno sajenje na prosto.

Sajenje vseh utrjenih trajnic, vzgojenih v lončkih, je tudi poleti lahko zelo uspešno, ker ob sajenju ne doživljajo presaditvenega šoka. Njihov koreninski sistem se ob sajenju nič ne poškoduje in iz malega lonca pridejo v odprto zemljo, kjer imajo korenine mnogo več prostora in se zato hitro razraščajo. Le ob sajenju jih je treba temeljito zaliti in potem ob suši skrbeti za tedensko zalivanje, kot sicer za vse običajne trajnice.

Zelo pomembno poletno opravilo med trajnicami je vsekakor tudi opazovanje rasti in cvetenja ter razmišljanje o tem, kje smo uspešni in kje ne. Skozi naša opazovanja dozorevajo sklepi, kaj bomo izboljšali ali spremenili, ko bo čas za to.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog