Novice - Info

novica

Sajenje trajnic v korita in posode na balkonih stanovanjskih blokov

Objavljeno dne 03.05.2005

Veliko ljubiteljev vrtnih rastlin nima lastnega vrtička, kjer bi jih lahko gojili in občudovali. Stanovanja v blokih, z izjemo pritličnih, ne morejo imeti lastnega vrta. Namesto tega imajo balkon. Na balkonu je mogoče z malo spretnosti in iznajdljivosti gojiti tudi vrtne rastline.

Kjer so balkonske ograje iz kovinskih elementov ali kombinacije kovine in lesa, lahko nanje obešamo le lahke nosilce cvetličnih lončkov ali manjših korit. Vanje lahko zasajamo standardno balkonsko cvetje in enoletnice, ki jih presajamo ali znova sadimo vsako pomlad. Dvoletnice (mačehe in podobne) lahko sadimo jeseni za jesensko cvetenje in cvetenje, ki se raztegne še na naslednjo pomlad. Na ta način dosežemo bogato zelenje in cvetenje skoraj skozi vse leto. Zaradi majhne količine zemlje v posodah pa je vzdrževanje takšnih rastlin zahtevno.

Nekateri bloki imajo na balkonih vso ali pa del ograje zgrajen tako, da je to kombinacija zidu in vgrajenih korit. Običajno so to betonska korita, globoka tudi do pol metra in široka 30 do 40 cm, dolga pa v odvisnosti od dolžine balkona - tudi dva do tri metre, vzdolž celotnega balkona, oziroma lože. V dnu imajo odtok. Takšna gradnja je od vsega začetka namenjena neposrednim zasaditvam. Takšne dimenzije korit dovoljujejo trajno zasaditev, takšno torej, ki ostane nespremenjena leta in leta. Zato velja pred zasaditvijo nekoliko bolje razmisliti o tem, kaj in kako bomo sadili in kakšnemu namenu naj zasaditev služi.

Najprej je seveda v dno korita potrebno nasuti tanek drenažni sloj grobega gramoza ali drobnega kamenja (lahko sicer tudi “modernejših” materialov) in nato napolniti do roba korita z organskimi gnojili (kompost, bioaktiv, biopost ali podobno) dobro obogateno vrtno prst. Povsem neprimerna je industrijska šotnica, ki jo uporabljamo vsako leto znova za lončnice in standardno balkonsko cvetje. Le vrtna prst namreč več let zaporedoma ohranja lastnosti, ki so potrebne za rast rastlin.

Sadimo različne trajne rastline, odvisno od naših želja in potreb. Za zelene kulise uporabljamo plezalke, ki se lahko vzpenjajo kar po zidu ali po posebnih mrežah in ogrodjih. Za zastiranje pogledov zasajamo grmovnice in trajnice. Tudi barvitost s pomočjo listja in cvetja lahko dosežemo z zasajanjem grmovnic in trajnic. Če je med njimi vsaj nekaj zimzelenih, bo balkonski vrtiček lep in zanimiv skozi vse leto. Takšna korita pa nikakor ne bodo polno izkoriščena, če vanje na inertno podlago le postavljamo cvetlične lončke in prav škoda je, da videvamo tudi tako “neizkoriščene možnosti”. Vsak lepo in bogato zasajen balkon na sicer bolj pustih fasadah stanovanjskih blokov, je najprej v veselje in zadovoljstvo lastniku samemu, prispeva pa tudi k splošnemu vtisu urejenosti in lepote našega okolja v celoti.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog