Novice - Info

novica

Zakaj je potrebno strokovno poimenovanje rastlin? (1.del)

Objavljeno dne 10.03.2005

Osebno ime vedno definira človeka. Ker to ni dovolj, imamo še priimke. V pomembnih uradnih dokumentih navajamo še očetovo ime in rojstni priimek in še datum rojstva. Vse to počnemo zato, da ne bi bilo dvoma, za katerega človeka gre, ker se osebna imena in priimki v različnih kombinacijah ponavljajo. Ko pa govorimo o rastlinah, pa včasih slišimo kaj nenavadna mnenja v zvezi s poimenovanjem.

Pred leti, ko so v samostojni Sloveniji začeli nastajati zametki vrtnarskih strokovnih prireditev - razstav, namenjenih široki publiki in njihovemu izobraževanju, je napredni vrtnar na taki razstavi vse prikazane okrasne rastline opremil tudi s strokovnimi imeni. Novinar, ki je poročal s te razstave, pa se je sarkastično spraševal: »Ali se bomo morali navadni ljudje odslej učiti latinsko, če bomo hoteli saditi rožice?« Na to vprašanje bom poizkusila najti preprost odgovor.

Slovenski jezik (kakor tudi drugi jeziki) pozna mnoga imena za posamezne rastline. Za tiste najbolj znane imamo tudi po več imen. Ista rastlina ima v različnih krajih različna imena, pogosto pa se dogaja, da pod istim imenom v različnih krajih najdemo različne rastline. Torej je že na tako majhnem koščku zemlje, kot je Slovenija, sporazumevanje med preprostimi ljudmi o nekaterih rastlinah otežkočeno ali celo nemogoče.

Planiki nekje rečejo tudi očnica. Drugi narodi po Evropi, kjer je razširjena v naravi, so ji dali drugačna narodna ali krajevna imena. Prav povsod pa jo prepoznajo pod strokovnim imenom Leontopodium alpinum. Pri našem encijanu ali svišču se stvari bolj zapletejo. Encijan, kot zdravilna rastlina, ki jo uporabljajo tudi pri izdelavi žgane pijače, imenovane »encijan« je pravzaprav visoka, rumenocvetoča planinska korenikasta trajnica s strokovnim imenom Gentiana lutea. Encijan ali svišč, ki ga poznamo kot okrasno blazinasto, modrocvetočo in zimzeleno trajnico tudi po naših vrtovih, v naravi pa raste tudi po naših planinskih tratah, ima strokovno ime Gentiana acaulis.  Iz zgornjega zelo kratkega opisa obeh slovenskih encianov je jasno, da je govora o dveh popolnoma različnih rastlinah, ki pa so ju Slovenci enako poimenovali.  Sicer pa je raznih drugih encijanov v naši naravi in po naših vrtovih še kar nekaj. Še huje je, ko govorimo o marjetici. Teh med različnimi rastlinami, znanimi med slovenskimi ljubitelji trajnic in dvoletnic kar mrgoli. Sama poznam kakih trideset različnih okrasnih trajnic, ki jim Slovenci rečemo kar marjetica. In brez strokovnih (nekateri rečejo kar: latinskih) imen jih med seboj ni možno razlikovati.
 
Ker tematike nismo izčrpali, se bomo k njej vrnili v naslednjem prispevku.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog