Novice - Info

novica

Kje bodo rasle vrtne rastline?

Kje bodo rasle vrtne rastline?
Objavljeno dne 10.01.2005

Ob zaključu gradnje običajno na grobo počistimo  gradbišče, dokončamo še zadnja zunanja gradbena dela, kot so morebitni podporni zidovi, vrtne stopnice na nagnjenih terenih, tlakovane površine in podobno ter seveda opravimo grobo planiranje terena. Nato je na vrsti razmislek o površinskem plodnem sloju zemlje.  

Pa v resnici ni pomemben samo površinski sloj zemlje, saj mora ob deževjih odvečna voda odtekati skozi globlje plasti v podtalje in se iz večjih globin kapilarno dvigati proti površju v sušnih obdobjih, če naj v njej dobro uspevajo rastline z različno globoko razvitimi koreninami, od dreves in grmovnic, pa do zelenjave, trajnic in trave.

Če hiša stoji na mestu, kjer je nekoč bilo polje, še ne pomeni, da bo tu problemov s plodnostjo tal manj kot drugje. Med gradnjo je namreč teren bil podvržen mnogim zemeljskim premikom in nekdanje zemlje tu ponavadi ostane le zelo malo ali nič. Zlasti pa je vsa zemlja na gradbišču do velikih globin zaradi teptanja ljudi in strojev v različnih vremenskih prilikah izgubila nekdanjo zračnost. Postala je zbita in nepropustna.

Ker pogosto nimamo možnosti navoza dobre vrtne zemlje, se postavlja vprašanje : kako iz mrtvice narediti plodno prst. Na to vprašanje bomo odgovorili v kratkem.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog