Novice - Info

novica

Živali v vrtu

Objavljeno dne 28.12.2004

Med domače vrtne živali seveda ne prištevamo samo pse in mačke, čeprav so te najbolj pogoste. Pravzaprav pes in mačka sploh nista pravi vrtni domači živali!

Nekateri psi dobro prenašajo bivanje v stanovanjih in običajno potrebujejo le daljše dnevne sprehode. Tem za gibanje na prostem kvečjemu zadostuje zelo velik vrt, urejen tako, da v njem pes ne dela škode, oziroma tako, da se z morebitno škodo vnaprej sprijaznimo. Pasme psov, ki ne marajo bivati v zaprtih prostorih, za življenje na prostem potrebujejo pasjo hišo, Te bi morda  lahko prištevali med domače vrtne živali, če jim nudimo vse potrebno, da se v našem vrtu dobro počutijo in zlasti z laježem ne motijo sosedov. Seveda poleg gibanja po vrtu potrebujejo še marsikaj drugega. 

Mačke tudi v večini primerov ne moremo šteti med prave vrtne domače živali, ker se ne omejujejo na gibanje le po našem vrtu, ampak si običajno same izbirajo svoje poti.

V marsikaterem vrtu se na pol udomačijo tudi nekatere divje živali, kot so ježi, kosi, vrabci, sinice, ščinkavci in druge ptice. Ti naši stalni gostje delajo malo škode (poberejo kak sadež ali pokljuvajo kako zelenjavo), precej pa jih je  koristnih. Pobirajo razne škodljivce, predvsem pa nam je v zadovoljstvo spremljanje njihovega gibanja, oglašanja in morda celo gnezdenja.
Je pa na vrtu možno naseliti še marsikatero “domačo živalico”, ki bo morda otrokom in odraslim v posebno veselje. Le poskrbeti je treba za higijeno in pravilno oskrbo, vključno s hkratnim omogočanjem in omejevanjem gibanja. Saj menda ne želimo, da naša živalica zaide k sosedu ali pa se morda celo izgubi? 

Kar precej je takih malih prijateljev, ki nam včasih delajo družbo, včasih pa nas prijetno zaposlijo, le svojim željam in možnostim moramo prisluhniti in pravilno izbrati, ko se odločamo, kateri bomo nudili gostoljubje. Hrček, zajček ali morski prašiček je lahko na vrtu, v ograjenem prostoru in pod streho seveda. Želva je že kar nekoliko eksotična vrtna žival s specifičnimi življenskimi zahtevami.

Nikoli pa ne pozabimo, da so živali živa bitja, kot smo ljudje in da imajo posebne življenske potrebe. Ali nam je domača živalica še v veselje, če jo zanemarjamo ali celo mučimo s svojim neodgovornim ravnanjem ?

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog