Novice - Info

novica

Zimski šopki

Objavljeno dne 15.12.2004

Kdor ceni zelenje in cvetje v svojem domu, kar ne more brez šopka. Takega ali drugačnega. Postavi ga na mizo v kuhinji ali dnevni sobi. Marsikdaj se velik šopek poda tudi v visoko vazo, ki jo postavimo na tla. Nizki šopki pogosto krasijo svečano pogrnjeno mizo ali pa jih radi postavljamo tudi k vsakdanjim pogrinjkom.

Pa za šopke ne uporabljamo samo cvetja, kupljenega v cvetličarni ali na tržnici. Poseben užitek je narezati šopek na svojem vrtu ali natrgati poljskega cvetja na sprehodu. Pri tem moramo seveda spoštovati tovrstne užitke “zmernih ljubiteljev narave” in obsojati  “požrešneže in nekulturneže” ki trgajo tudi tam, kjer delajo svojemu bližnjemu ali naravi škodo.   
Pozimi je v naravi cvetja bolj malo. Je pa zato vsak živ cvet toliko bolj dragocen. Kdo ne uživa ob skromnem šopku teloha (Heleborus niger) ali razcvitajočih se vejicah blagoduha (Calicanthus praecox), jasmina (Jasminum nudiflorum), forsitije (Forsithia intermedia), lemprike ali zimzelene brogovite (Viburnum tinus), ki zacvetijo sredi zime sami od sebe ali jih k cvetenju spodbudimo s tem, da narezane vejice s popki postavimo v vazo na sobni temperaturi ?

Zato pozimi cvetje pogosto nadomestimo z zelenjem ali vejicami s plodovi z domačega vrta ali iz narave. Zelo lepo se v vazo podajo bodika (Ilex aquifolia), razne panešpljice (Cotoneaster), ognjeni trn (Pyracantha coccinea) z lepimi plodovi. Prav lepe so tudi mnoge zimzelene rastline brez plodov, od bora, smreke, lovora, lovorikovca, pa do pušpana, kovačnika ali pisane aukube.

Zelo lepe so tudi kombinacije svežih vejic in suhih naravnih elementov, kot so razne suhe veje ali korenine bizarnih oblik, ali pa suhi storži mnogih iglavcev. Zelo so cenjeni tudi mnogi suhi cvetovi, vejice in plodovi različnih enoletnic ali trajnic. Tudi trav in žitaric. Zelo veliko je tudi različnih trajnic, katerih cvetje ali plodove lahko posušimo za zimske šopke.

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog