Novice - Info

novica

Barve v vrtu

Objavljeno dne 08.11.2004

Pri načrtovanju vrta so zelo pomembne tudi barve rastlinja, ki ga v vrt zasajamo. Osnovna barva bo vsekakor zelena v narazličnejših niansah, saj je prav ta barva najbolj sproščujoča in pomirjujoča. Vskakor pa v vrtu potrebujemo tudi druge barve, sicer bi bila vrtna slika monotona.

Barve v vrtu so vezane na različno rastlinje

TRATA kot osnova je lahko čisto zelena. Lahko pa so v njej marjetice, vijolice in regrat, ki jih smatramo kot plevel ali pa kot zaželjeno poživitev ! Lahko pa v negovani trati barvitost načrtno dosežemo z zasajanjem narcis, scile ali žafranov.

DREVNINE (torej drevesa, grmovnice in olesenele plezalke) še zdaleč nimajo vse le zelenega listja, pač pa lahko tudi  sivo, srebrno, rjavordeče, rumeno ali pisano. Lahko pa se barva listja skozi letne čase tudi spreminja. In to ne samo pred jesenskim odpadanjem, pač pa tudi ob spomladanskem začetku rasti. Poleg tega mnoge drevnine tudi cvetijo v bolj ali manj intenzivnih barvah.

TRAJNICE (torej zeljnate neolesenele trajne rastline) so zanimive zaradi spreminjajočega se cvetja, kakor tudi zaradi listja, ki je lahko zimzeleno ali pa tudi ne. Pogosto pa je listje trajnic pisano ali drugače barvito skozi vse leto ali pa barvo spreminja skozi letne čase. Nekaterim trajnicam se sicer zelena barva spremeni v bakreno rdečo ob hudem mrazu ali pa ob hudi vročini. Največ trajnic pa seveda gojimo zaradi bolj ali manj bogatega in intenzivno obarvanega cvetja.

ENOLETNICE, DVOLETNICE IN ČEBULJNICE v vrtu prav gotovo gojimo predvsem zaradi barvitega in intenzivnega cvetja.

Največ napak naši domači vrtni oblikovalci naredijo, ko zasajajo vrtne rastline, ne da bi vnaprej premislili o njihovi barvi. Poizkusimo torej vnaprej predvideti, kakšen barvni učinek bomo z zasaditvijo posameznih rastlin dosegli.           

Jožica Golob-Klančič
univ.dipl.ing.hort.

Obiščite:

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog