Novice - Info

novica

Predstavitev knjige Enoletne in dvoletne cvetlice

Objavljeno dne 19.05.2004

Knjiga Enoletne in dvoletne cvetlice, ki jo je spisala Ruth Podgornik Reš (ter nekaj njenih prijateljev) in jo je izdalo podjetje Humko, je knjiga, ki bo razveselila vsakega ljubitelja takšnih rastlin. Resda ne sodi med najnovejše, saj je izšla leta 1999, vendar ni danes nič manj zanimiva kot ob izidu in takšna bo ostala še mnogo let.

Slovenci smo ljubitelji cvetja, kar se hitro opazi. Če je avtorica v svoji prejšnji knjigi obdelala okensko cvetje, se je v tokratni posvetila enoletnim in dvoletnim cvetlicam, ki jih lahko gojimo v gredah, nekatere pa tudi v posodah. Te cvetlice skrbijo da je vrt poleti ves v cvetju in se z leti spreminja bolj, kot se s trajnicami, saj lahko vsako leto sadimo druge enoletnice ali dvoletnice.

Listanje knjige je pravo veselje saj je skoraj na vsaki strani vsaj ena lepa fotografija. Poglavja so med seboj lepo ločena, v pomoč pa so nam barvne oznake na robovih strani. Vsako poglavje ima svojo barvo, legendo pa je mogoče najti na zadnji platnici. Vsekakor praktično za hitro iskanje posameznega poglavja. Postavitev teksta in slik je pregledna in ni težko slediti stolpcem. Nerazumljivo je le, da stolpci nimajo obojestranske poravnave. Fotografije so v celoti delo naših avtorjev. Besedilo je spisano tekoče in enostavno, da tudi neuki bralec ne bo imel težav z razumevanjem.


Besedilo je bogato dopolnjeno s fotografijami

Knjiga je razdeljena na dva dela, ki sta vsebinsko ločena.

Splošni del

Prvi del nas popelje skozi nekaj splošnih informacij o enoletnicah in dvoletnicah, o njihovi uporabi v vrtu, negi, razmnoževanju… Dodanih je tudi nekaj začimbic, ki naredijo vsebino zanimivejšo in vsekakor bolj pestro. Prvo presenečenje nas pričaka takoj ko odpremo knjigo. Prvo poglavje je namenjeno zgodovini uporabe enoletnih in dvoletnih cvetlic v vrtu. Pri tem avtorica ni pozabila pogledati tudi na naše področje. Eno celotno poglavje je posvečeno poimenovanju rastlin, kjer izvemo, kako so rastline dobila imena in kako pravilno poimenujemo rastline. Tretje poglavje nas seznani z vrtim oblikovanjem. Pri tem poglavju so avtorici pomagali njeni prijatelji. Poglavje se zaključi s pregledno tabelo kombinacij različnih rastlin po barvah. Nekaj besed je namenjenih cvetovom in semenu, kjer nas na kratko popelje skozi spolno razmnoževanje rastlin. Morda je na mestih celo preveč poenostavila. V poglavju o gojenju se temeljito seznanimo s postopki za pridelavo novih sadik doma. Za cukrček na koncu splošnega dela je poskrbel Dario Cortese, ki nas razveseli s kulinaričnimi skrivnostmi enoletnic in dvoletnic.


Vsako poglavje se prične z lepo mislijo o cvetlicah

Predstavitve rastlin

Drugi del knjige je namenjen predstavitvam rastlin. Najprej so predstavljene enoletnice, ki so razdeljene glede na njihovo uporabnost: za skupinske zasaditve, za rezano cvetje, za suho cvetje, z dekorativnimi listi in cvetovi. Opisi so temeljiti, pri čemer so predstavljene tudi nekatere sorte.


Opisi enoletnic so podrobni

Z grafičnim prikazom je pregledno ponazorjen čas cvetenja in barve cvetov. Pri vsaki predstavitvi rastline izvemo nekaj splošnih podatkov ter nekaj  o gojenju (tako za profesionalne vrtnarje kot tudi za ljubiteljske), o oskrbi in mestu sajenja ter o boleznih in škodljivcih. Tako podrobna predstavitev je le pri enoletnicah za skupinske zasaditve, pri ostalih pa so opisi skromnejši a še vedno dovolj uporabni. Poglavje o dvoletnicah je skromno. Predstavitve so sicer enako podrobne kot pri enoletnicah za skupinske zasaditve, vendar je število predstavljenih dvoletnic nizko.


Grafični prikaz barve cvetov in časa cvetenja

Knjiga se zaključi z mislimi vrtnarjev širom Slovenije o sezonskem cvetju.

Knjiga je odličen pripomoček za vse ljubitelje enoletnic in dvoletnic, čeravno število predstavljenih dvoletnic ni veliko. Zaradi temeljitega pregleda, predvsem enoletnic, je uporabno čtivo za vse ljubitelje. Ravno tako se je bodo razveselili vsi, ki so šele začetniki na področju gojenja enoletnic in dvoletnic. Knjiga jih bo seznanila z vsem potrebnim za lep vrt poln enoletnic.

Ker je knjiga že dolgo na trgu, so nas obvestili, da njena naklada že pohaja. Če je še nimate, velja pohiteti z naročilom. Knjigo lahko dobite pri podjetju Humko, Sebenje 64, Bled ali pa naročite preko naročilnice na internetu.

SLONEP.net

Osnovni podatki o knjigi:
Avtorica: Ruth Podgornik Reš
Naslov: Enoletne in dvoletne cvetlice
Obseg: 240 str.
Format: 22,5 x 22,5 cm
Založnik: Humko
Leto izdaje: 1999
Cena: 3.600 SIT (19.5.2004)

Naročilo na knjigo

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog