Novice - Info

novica

Knjiga Okenske in balkonske rastline

Objavljeno dne 07.04.2004

V roke mi je prišla knjiga Okenske in balkonske rastline, ki jo je spisala Ruth Podgornik Reš. Knjigo z 216 stranmi in formata 22x22 cm je leta 1998 izdalo podjetje Humko. Kljub temu, da je knjiga stara že šest let ji je vredno nameniti pozornost, saj se knjiga ni postarala in je še vedno aktualna. Takšna pa bo ostala tudi še nekaj let.

Slovenija je dežela okenskih rož, bi lahko rekel tujec, ki pride k nam. Predvsem na podeželju in manjših mestih so balkoni in okna bogato okrašeni s cvetočimi rožami. Marsikje človek dobi občutek, da sosedje kar tekmujejo med seboj, kdo bo imel lepše rože. Avtorica je skušala s knjigo Okenske in balkonske rastline ponuditi vsem tem ljubiteljem ustrezno znanje, ki ga potrebujejo, dosegla pa je več kot to. Uspelo ji je z nekaj podrobnostmi knjigo narediti uporabno tudi za vse profesionalne gojitelje, saj so v njej tudi njim namenjeni podatki.

Beseda avtorici gladko teče. Vsebina je napisana enostavno, lahko razumljivo, kljub temu pa ohranja vso potrebno strokovnost. Pri tem se ne zapleta v preveč zahtevno izrazje, ki bi bilo ljubiteljskemu vrtnarju povsem nerazumljivo. Vse pomembnejše zadeve so poudarjene z mastnim tiskom, kar nam pomaga pri pomnjenju bistvenih stvari. Poglavja so bogato opremljena s fotografijami, ki so večinoma delo naših avtorjev – večina fotografij je bila posnetih pri nas. Dobro se navezujejo na tekst, obenem pa kažejo pestrost balkonskih rastlin, ki jih je mogoče videti in gojiti v Sloveniji.

V grobem je knjiga razdeljena na dva dela.

Splošni del

V splošnem delu nam avtorica predstavi kopico nasvetov in dejstev o balkonskih rastlinah. Popelje nas od razmnoževanja, zasaditev in sajenja v različne posode do zemlje za sajenje, nakupa, zalivanja, gnojenja ter prezimovanja. Razlage so temeljite, popestrene s fotografijami in risbami. Vsako podpoglavje ima veliko navodil za uspešno delo z rastlinami. Avtorica ni pozabila na našo Obalo, kjer so klimatske razmere drugačne. V krajšem podpoglavju opozori na posebnosti tega področja. Posebno poglavje je namenjeno boleznim in škodljivcem okenskih in balkonskih rastlin. Najprej lahko preberemo splošne informacije, nato pa so posamezne bolezni in škodljivci podrobno obdelani. Prisotna so tudi navodila za uporabo pravilnih kemičnih pripravkov.


Razlage so popestrene z risbami in fotografijami

Predstavitve rastlin

Večinski del knjige predstavljajo opisi rastlin. Skupaj je predstavljenih več kot 70 rastlin.

Najpodrobneje so predstavljene cvetoče okenske in balkonske rastline. Splošnemu opisu, kjer je rastlina opisana in so naštete tudi pomembnejše sorte, sledijo navodila za gojenje. Le-ta so tako podrobna, da bodo zadovoljila tudi profesionalnega vrtnarja. Avtorica posveča veliko pozornosti mestu sajenja. Poda dovolj podrobna navodila, da ne bomo imeli težav ob izbiranju mesta za izbrane rastline. Oskrba je opisana kratko, jedrnato in razumljivo. Vsaka predstavljena rastlina ima tudi pregled škodljivcev in bolezni, s katerimi se lahko pri njej srečujemo. Pozornost je posvečena tudi prezimovanju, kjer bomo našli navodila, kako rastlino ohraniti preko zime. Zaključek vsakega opisa so posebnosti, kjer lahko izvemo marsikaj zanimivega. Profesionalnim vrtnarjem je namenjena pregledna grafična predstavitev primera tehnologije gojenja.


Primer grafične predstavitve tehnologije gojenja

Strukturnim rastlinam je namenjena manjša pozornost. Predstavitve so skope z najpomembnejšimi dejstvi. Več pozornosti je posvečene predstavitvam različnih sort in vrst. Še manj in še bolj splošno so predstavljene vzpenjavke za mešane zasaditve. Knjiga se zaključi s poglavjem Enoletnice za sajenje v korita, kjer so čisto na kratko predstavljene nekatere vrste. Vse predstavitve so pospremljene z nazornimi fotografijami.


Fotografije dobro dopolnjujejo pisne predstavitve

Knjiga Okenske in balkonske rastline je kvaliteten priročnik za vse, ki jih veseli okraševanje hiš s pisanim cvetjem na balkonih in okenskih policah. Z branjem je mogoče dobiti zanimive informacije, ki bodo navdušile vsakega ljubiteljskega vrtnarja, v pomoč pa bodo tudi profesionalnim vrtnarjem. Sicer zelo dobro podobo o knjigi kvari le slabša kvaliteta nekaterih fotografij, ki se ne skladajo s pravili dobre fotografije cvetočih rastlin. Tako nekatere fotografije bralcem ne nudijo tistega kar bi morale. Škoda je tudi, da avtorica ni podrobno obdelala enoletnih rastlin.

Splošni vtis o knjigi je zelo dober. Menim, da je primerno čtivo za ljubitelje okenskega cvetja in si zasluži, ne samo mesto na knjižni polici, temveč tudi, da vsake toliko časa pogledamo vanjo. Pa naj bo to zaradi iskanja informacij o določeni rastlini ali pa le zaradi obnavljanja znanja.

Knjigo je mogoče naročiti pri podjetju Humko. Humko ima svojo spletno stran, kjer je mogoče knjigo tudi naročiti. Iz podjetja so nam sporočili, da naklada počasi pohaja.

SLONEP.net

Osnovni podatki o knjigi:
Avtorica:
Ruth Podgornik - Reš
Naslov: Okenske in balkonske rastline
Obseg: 216 str.
Format: 22,5 x 22,5 cm
Založnik: Humko
Leto izdaje: 1998
Cena: 3.600 SIT (7.4.2004)
Naročilo na knjigo.

 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog