Novice - Info

Hruška je darilo bogov

Objavljeno dne 11.10.2003

»Hruška je darilo bogov,« je dejal Homer o sadežu, ki so ga gojili že v 8. stoletju pred našim štetjem v stari Grčiji.

Velik pomen je imela hruška v 13. stoletju v Angliji. Če je želel gostitelj gostu izkazati posebno čast, mu je postregel s kuhano hruško, ki jo je vzgojil na lastnem vrtu. Sveže hruške so veljale tudi za zdravilni sadež. Hruške so pripravljali tudi v obliki kolača, ki so ga napravili iz moke, vina, masti in začimbami.

V 17. stoletju so bile hruške na evropskih dvorih modni sadež. Ne samo, da so izumljali nove in nove recepte za pripravo slastnih sadežev, s križanji in cepljenji so pričeli ustvarjati tudi nove sorte. Tako imamo danes preko 2500 sort hrušk.

Hruške se v kuhinji uporabljajo na več načinov, odvisno od sorte. Za kolače in zavitke sta najprimernejši sorti 'Williams Christ' in 'Gute Luise.' Trše sorte niso primerne za peko. Pozne sorte, ki jih obiramo oktobra, kot so 'Alexander Lukas' ali 'Conference' se dobro dušijo in obdržijo okus, ki se pri zgodnejših sortah izgubi. Namesto, da jih dušimo v vodi, lahko poskusimo z limoninim sokom, vinom ali Sherrijem. Lahko dodamo še začimbe kot so ingver, vanilijo, cimet ali nageljnove žbice. S hruškami se dobro ujamejo tudi zelišča kot so melisa, meta in rožmarin.

Napravimo lahko tudi malico iz rezin svežih hrušk. Hruške serviramo skupaj z orehi, slanino, šunko ali močnimi vrstami sirov. Ko hruške narežemo na rezine, jih pokapamo z razredčenim limoninim sokom, da ne porjavijo.

Hruške niso primerne za zmrzovanje. Kadar hruške kupujemo, jih kupimo toliko kolikor jih sproti porabimo. Kljub temu, da jih shranimo v hladilniku lahko prično gniti že v dnevu ali dveh.

Pri trdih hruškah s preprostim trikom pospešimo zorenje. Damo jih v papirnato vrečko skupaj z nekaj zrelimi jabolki. Jabolka bodo izločala Etilen, ki bo pospešil zorenje hrušk.

In za konec še recept za kuhano hruško s katero so nekoč izkazovali čast gostom.

½ l trpkega rdečega vina
2 jedilni žlici limoninega soka
225 g sladkorja
skorjico cimeta
6 majhnih hrušk
Vse sestavine z izjemo hrušk damo v posodo in ob mešanju počasi segrevamo, dokler ne zavre. Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo pečke. Ko se sladkor raztopi, damo v posodo hruške in kuhamo 15 – 20 minut. Počakamo, da se vsebina malo ohladi in postrežemo. Lahko serviramo tudi z vanilijevim sladoledom.

Povzeto po članku Brigit Eichinger (G&W, 9/2003)

Vir: Garten & Wohnen, 11.10.2003
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog