Novice - Info

novica

Obsežna knjiga o vrtnicah za vse, ki jih želijo dobro spoznati

Objavljeno dne 12.08.2009

“Vrtnica je priljubljeno vrtno cvetje od začetkov civilizacije na evropskih tleh: kraljica cvetlic je postala pri Grkih in to ostala do danes,“ začenja uvod v knjigo Vrtnice njen avtor Matjaž Mastnak. Veliko je ljubiteljev vrtnic in srečamo jih lahko v številnih slovenskih vrtovih. Izbira je velika, gojenje pa pogosto zahtevno za ljubiteljskega vrtnarja. Zato je Mastnak v obsežni knjigi predstavil vrtnice in opisal delo z vrtnicami od nakupa dalje.

Vrtnice na 184 straneh, ki so bogato opremljene s fotografijami, prinašajo veliko zanimivih in uporabnih informacij. Knjiga ni zgolj zbirka nasvetov in pregled nekaterih skupin ali sort vrtnic, temveč je delo, ki nas zelo široko seznani z vrtnicami. Knjiga je sestavljena iz štirih tematskih delov.

V prvem delu z naslovom Raznolikost sodobnih vrtnic, nas avtor seznani z vrtnicami. Predstavi vloge vrtnic v vrtovih, zgodovino, sodobno razdelitev vrtnic, vzgojne oblike in vzgojo in pomembnejše vzgojitelje novih sort. Ob koncu predstavi še javne vrtove in parke v Sloveniji, ki imajo večje število vrtnic.

Drugi del, Oskrba vrtnic skozi leto, je namenjen vsem, ki imajo v domačem vrtu vrtnice, ali pa se poklicno ukvarjajo z njihovim negovanjem. Avtor zelo razumljivo in natančno opiše ter predstavi postopke in opravila, ki so potrebni za uspešno rast vrtnic. Začne z izbiro ustreznega prostora za sajenje, nakupom ter sajenjem, nato pa nadaljuje z gnojenjem, poletno nego, uzimovanjem, ter skrbjo za zdravje in zaključi z obrezovanjem.


Številne fotografije dopolnjujejo besedilo

Tretji del, Druženje vrtnic z drugimi rastlinami, je namenjen predstavitvi možnih zasaditev z različnimi trajnicami in enoletnicami. Predstavljene so nekatere kombinacije, avtor pa ne pozabi opozoriti na neustrezne kombinacije, kjer vrtnice ne pridejo do izraza, ali pa lahko pride do različnih težav.

V zadnjem delu, Izbor kakovostnih sort, Mastnak predstavi posamezne skupine vrtnic in nekatere izstopajoče sorte.


Besedilo je informativno, polno številnih zanimivosti in enostavno berljivo

Besedilo knjige je lahko razumljivo napisano in se tekoče bere. Za razumevanje ne potrebujemo poglobljenega znanja. Veliko je praktičnih nasvetov in ugotovitev, ki jih je avtor pridobil skozi svoje dolgoletno delo, ne manjkajo pa številne zanimivosti, ki popestrijo branje.

Knjiga je bogata s fotografijami. Sporočilnost fotografij je visoka in se dobro navezujejo na besedilo. Veliko fotografij prikazuje delo z vrtnicami, kar vsekakor olajša razumevanje samega besedila. Žal pa, tako kot pri večini slovenskih knjig z vrtnarskimi vsebinami, nekoliko peša reprodukcija fotografij. Barve pogosto niso naravne, se med seboj zlivajo in podrobnosti ne pridejo do izraza.


Opisi sort so kratki in jedrnati; največ pove fotografija

Matjaž Mastnak je ustvari zelo kakovostno knjigo o vrtnicah, polno zanimivih podrobnosti, praktičnih spoznanj in dobrih nasvetov, ki se ob številnih fotografijah in tekočemu besedilu bere kot napeti roman. Knjiga bi morala najti svoje mesto na polici vseh ljubiteljev vrtnic, nad njo pa ne bodo razočarani tudi tisti, ki imajo radi vrtove in vrtne rastline, pa morda vrtnice niso njihove najbolj priljubljene rastline.

Knjiga je izšla pri založbi Kmečki glas leta 2008. 

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog