Novice - Info

novica

Trajnice za vse letne čase za vse ljubitelje trajnic

Objavljeno dne 20.06.2009

Knjig, povezanih z vrtovi in vrtnimi rastlinami, je na našem trgu veliko, malo pa je takšnih, ki so jih napisali slovenski avtorji. Večinoma gre za prevode tujih del, ki imajo pogosto navodila in nasvete, ki za naše okolje niso ustrezni. Zato je še toliko bolj pomembna vsaka knjiga, ki jo napišejo naši avtorji na osnovi znanj in izkušenj iz našega okolja. Pred kratkim je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga o trajnicah polna izkušenj iz Slovenskih vrtov. Alenka Gorza, Samo Jereb, Matic Sever in Tomaž Vesel so pripravili obsežno delo o zasaditvah trajnic z naslovom Trajnice za vse letne čase. Več kot polovico knjige predstavljajo fotografije zasaditev trajnic, ki so bile posnete izključno v slovenskih vrtovih.


Slovenski avtorji so s slovenskimi izkušnjami pripravili fotografsko bogato knjigo o zasaditvah trajnic

Knjiga Trajnice za vse letne čase, je na pogled lepa knjiga. Bralec, ki jo vzame v roko, se najprej sreča s fotografijo ene izmed gredic na naslovnici. Ko pa prelista po 227 straneh, kolikor jih knjiga ima, pa je očaran nad številnimi fotografijami.

Knjiga se začne z uvodom, kjer avtorji na kratko podajo nekaj splošnih nasvetov in pravil za urejanje vrta in umeščanje trajnic. Ne pišejo suhoparno kot je značilno za nekatere knjige z nemškega govornega področja (kjer so razmere za gojenje rastlin nekako še najbolj podobne slovenskim), temveč živo in s srcem. Uvod se zaključi s kratkimi navodili za razumevanje simbolov in postavitve besedila.

Jedro vsebine je razdeljeno na štiri dele oz. poglavja: Sončni vrt, Skalni vrt, Senčni vrt in Vodni vrt. Najobsežnejše poglavje je Sončni vrt, kjer so predstavljene zasaditve za sončna mesta. Skupaj je predstavljenih 100 zasaditev, vsaka predstavitev obsega 2 strani in je sestavljena iz naslova, seznama uporabljenih vrst oz. sort, znakov, ki predstavljajo pogoje za rast (lega, potrebe po vodi) barvo zasaditve in čas cvetenja, predstavitvenim besedilom, dvema fotografijama in zanimivostjo ali nasvetom. Fotografije skušajo predstaviti grede s trajnicami tako, da si lahko bralec živo predstavlja zasaditev v svojem vrtu.


Predstavitve zasaditev so zanimive in polne uporabnih nasvetov

V predstavitvenih besedilih avtorji opišejo zasaditev, podajo nekaj nasvetov za gojenje vključenih rastlin, opišejo, kako se zasaditev spreminja skozi letne čase in druge zanimive informacije. To velja za večino besedil. Pri posameznih zasaditvah so besedila, ki pa ne dajejo dovolj ustreznih informacij. Pogosto gre za nekoliko romantična razmišljanja brez uporabne vrednosti ali pa za vsebine, ki bi sodile v uvod, saj vsebujejo splošne informacije o urejanju vrta in sajenju rastlin. Pri branju sem se tako kar nekajkrat spraševal, kakšna je povezava med besedilom in zasaditvijo na fotografiji. Kljub temu pa je takšnih besedil malo, tako da ne motijo celotnega vtisa. Bolj moteča je organizacija vsebine, kjer nisem prepoznal neke logične razporeditve. Glede na to, da ima vsaka zasaditev označeno barvo, bi lahko bile predstavitve združene po barvah ali po času cvetenja. To dvoje bi bilo verjetno najbolj smiselno, saj bi s tem marsikomu olajšali iskanje informacij. Tako ne preostane drugega, kot da knjigo preberemo od začetka do konca, listamo naključno ali pa iščemo zasaditve po uporabljenih rastlinah s pomočjo kazala.

Fotografije so najmočnejši adut knjige. Večina fotografij je kakovostnih, jasnih in preglednih. Pogrešal sem fotografije z nekoliko večje razdalje, ki bi dale vtis o zasaditvi kot celoti, saj je večina fotografij omejenih na del zasaditve. Kljub temu pa je mogoče tako spoznati posamezne rastline, kot dobiti vtis o videzu zasaditve. Celotno podobo knjige kazi kakovost nekaterih reprodukcij fotografij, kjer so barve povsem nenaravne rastline pa nerazpoznavne. Rastline so na fotografijah označene z belimi številkami v črnih krogcih, tako da lahko v seznamu rastlin preverimo njihovo ime. Težava pri tem je, da so te številke na fotografijah zelo slabo vidne in ljudje z nekoliko slabšim vidom bodo imeli velike težave. Zelo pohvalno pri fotografijah, ki so iz slovenskih vrtov, je, da so pristne. Tako bomo zasledili tudi luknje v listih, rjave liste in druge poškodbe. Vse to pa da dih naravnosti. V vrtu ne obstajajo brezhibne rastline, kot nam jih kažejo nekatere revije, temveč, so del okolja. In okolje vedno vpliva nanje.


Fotografije so bile posnete v slovenskih vrtovih

Pravi biser knjige pa so drobni nasveti, zanimivosti in namigi, ki jih najdemo na koncu besedila posamezne zasaditve. V njih avtorji podajo zanimive praktične nasvete, ki izvirajo lastnih izkušenj, ali iz izkušenj lastnikov vrtov, kjer so fotografirali. Izvedeli bomo marsikaj, kar nam bo pomagalo pri vzgoji ali pa zgolj neko dodatno zanimivost, ki nam bo razširila obzorje.

Kljub temu, da ima knjiga nekaj hib, pa lahko njen nakup in branje priporočim brez slabe vesti. Vsakdo, ki so mu pri srcu trajnice, bo v njej prebral veliko zanimivega, tisti, ki pa se odločajo za novo ureditev vrta, dela vrta ali preureditev starega vrta, pa bodo dobili veliko zamisli za zasaditve gred s trajnicami. Za slabih 25 €, natančneje 24,94 €, dobimo s fotografijami, znanjem in izkušnjami polno knjigo o zasaditvah trajnic. 

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog