Vodič

Polži so na pohodu

Polži sodijo med tiste vrtne škodljivce, ki jim moramo napovedati brezpogojno vojno. Vsekakor niso vsi polži enako nevarni našim rastlinam in niso vse rastline enako ogrožene. Naši domači črni lazarji in veliki polži s hiškami se zlepa ne namnožijo toliko, da bi povzročali vidno škodo. Predvsem so nevarni polži, ki smo jih prinesli od drugod in so pri nas naleteli na idealne pogoje za svoj razvoj, naravnih sovražnikov pa je premalo, da bi jih lahko zadržali v še sprejemljivem številu. Zlasti so nevarni veliki rdeči slinarji, ki nekatere vrtne rastline dobesedno 'požanjejo' prav pri tleh.   

Med trajnicami imajo polži zelo radi ostrožnike, ki zaradi polžje sline marsikdaj preprosto prenehajo rasti in odmrejo. Radi imajo tudi mlade helenije. Hoste, zlasti tiste z mehkejšim listjem, imajo včasih kar krepko obžrto listje.   

Na mnoge načine se ljudje lotevamo zmanjševati škodo zaradi polžev. Vendar so mnogi le blažev žegen, zlasti, če je polžev veliko. Prav gotovo pa je možno doseči zelo dober uspeh, če približno na štirinajst dni potrosimo ekološke zrnate vabe za polže v bližino tistih rastlin, za katere vemo, da jih imajo polži radi.        
 
Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. ing. hort. 

Več: http://www.trajnice.com

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog