Vodič

Polži

Polži na vrtu so lahko prava nadloga, ki se je težko znebimo. Tukaj je nekaj ukrepov proti tem malim zverinicam, ki nam povzročajo sive lase. Najbolje bo, če uporabljate vse.

Polži se zadržujejo v gostem grmovju, visoki travi, plevelih, zaraščenih površinah, pod listjem, kamni, ob živih mejah, pravza­prav v vseh vlažnih kotičkih. Zato poskrbimo, da so take površine pokošene, očiščene.

Na vrt privabimo čim več naravnih sovražni­kov polžev. Če imate naraven vrt, s polno skrivališči za ježke, kače, krastače, kuščarje, rovke, rtiče in race, bodo ti vsekakor velik pomočnik.

Okoli zelenjavnih gredic postavimo fizične pregrade, kot so bakreni trakovi, žice ali žlebovi. Ko se bodo polži dotaknili bakra, jih bo stresla elektrika. Tudi plastične ograje lahko pomagajo, še posebej, če je zgornji rob oster.

Polži ne marajo vonja vrtnega ognjiča, zato naj ga na zelenjavnih gredah raste čim več.

Za širino dlani na debelo nasujemo okoli gred in ogroženih rastlin material, preko katere­ga polži le stežka zlezejo. Uporabimo lahko ža­govino, jajčne lupine, apneno in kameno moko, kavno usedlino, oster pesek, otrobe.

Pomagamo si lahko tudi z rastlinami. Neka­tere rastline s svojim vonjem odganjajo polže. Njihovo listje položimo okoli gred in uporabimo kot zastirko oziroma liste narežemo in pomeša­mo med slamo ali travo, ki ju uporabljamo za zastirko. Take rastline so bezeg, gozdna praprot, vratič, rman, preslica in klek.

Tudi mnoge lepe cvetlice polžem smrdijo. Kapucinke, vrtni ognjič, črnika, kalifornijski mak, glavinec, kozmeja, grenik, grobelnik, stati- ce in suhe rože, vso to pisano družbo lahko po­sadimo na robove gred in si omislimo čim več cvetličnih gredic. Tudi čebula in česen sta sov­ražnika polžev. Polžem smrdita tako rastlini kot pripravek iz njiju.

Tako kot polžem nekatere stvari smrdijo, jim nekatere dišijo in jih privabljajo. To lahko s pri­dom izkoristimo. Na rezine narežemo jabolka ali krompir in jih nastavimo po vrtu. Zjutraj polže skupaj z rezinami poberemo. Tudi pivo strašno privlači polže. Nalijemo ga do polovice plastičnega kozarčka in kozarček zakopljemo v zemljo tako, da je njegov rob poravnan s tlemi. Počakamo, da polži popadajo v kozarec. Nekate­re rastline, kot so hren, žametnice in hoste, so pravi magnet za polže. V bližini teh rastlin jih redno pobiramo.

Polže bo pregnal iz pobranih živali narejen poparek, s katerim poškropimo rastline in tla.

Tudi kava nam bo pomagala v boju s polži. Če skuhamo močno turško kavo in jo razredči­mo z vodo v razmerju 1:10, dobimo pripravek, s katerim poškropimo rastline in predele, kjer lezejo polži.

V trgovinah lahko kupite biološko sredstvo v obliki granul na osnovi železovega III fosfata. Sredstvo je popolnoma neškodljivo za ljudi in živali, polže pa neizmerno privlači in jim gre v slast. Potresemo ga enakomerno po gredicah. Po zaužitju se polži vrnejo v svoja skrivališča, kjer poginejo.

Bodite vztrajni, saj četudi preprečite polžem dostop do vrta in poberete vse polže, ki živijo na vrtu, so na gredah še zmeraj jajčeca prejšnjih generacij, iz katerih se bodo razvili mladi polži.

Več: http://www.emka.si/ekolosko-vrtnarjenje-za-vsakogar/PR/18215...

Vir: Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog