Vodič

Ose in sršeni - odstranjevanje gnezd


Osje gnezdo ali sršenje gnezdo, ki ga najdemo na ostrešju ali drugem delu svojega doma, je običajno znak za preplah, saj imamo ljudje velik strah pred žuželkami. Gnezda se torej poskušamo znebiti – in potrebno je vedeti, kako to opraviti na najbolj varen način.

Lastnosti os in sršenov

Najprej povejmo, da po mnenju znanstvenikov, ki se ukvarjajo z omenjenima vrstama žuželk, te niso po naravi napadalne. Strah pred njimi izvira iz ljudskih zgodbic, po katerih naj bi bil pik nekaj sršenov enakovreden strupenemu ugrizu gada in naj bi ubil tudi konja. Realne izkušnje pa kažejo drugače – kar nekaj je izkušenj posameznikov, ki povedo, da jih je pičilo tudi 10 sršenov, a jim ni bilo hudega oz. so pri zdravniku preventivno dobili injekcijo in nekaj časa ostali na opazovanju (v ambulanti, ne v bolnišnici!).

Kako je to mogoče? Entomologi pravijo, da povsem enostavno – strup sršena je namreč kar 1,7 – 15-krat šibkejši od strupa čebel. Razlog je v tem, da je čebelji strup namenjen prav sesalcem, ki bi jim želeli odvzeti med, strup os in sršenov pa je namenjen zgolj drugim žuželkam, saj so tako ose kot sršeni odlični lovci. Sršeni in ose so s stališča entomologov celo koristne živali. Tam, kjer se nahajajo, zagotovo ne boste imeli težav z drugimi žuželkami, na primer muhami. (Odveč je strah, da sršeni lovijo čebele, kajti 90% njihovega ulova predstavljajo muhe – čebelja hrana je izjema in čebele v naravi celo pogosto naredijo panj poleg gnezda sršenov, saj so ti odlično zagotovilo, da bo panj varen.)

Strokovnjaki za žuželke zato svetujejo, naj se z osami in sršeni naučimo živeti v sožitju. Nevarni so namreč le, če so ogroženi (njihovo obnašanje se v okolici gnezda spremeni, kadar so proč, pa so povsem miroljubni). Prav tako so lahko bolj razdražljivi ob visokih poletnih temperaturah in visoki zračni vlagi.

Zatiranje os in sršenov

Do potrebe po zatiranju os pride predvsem poleti, ko te rade uživajo sladke sokove, zato so pogoste na sadju in obletavajo hrano na mizah. Za razliko od njih sršenov naša hrana ne zanima, zato so dejansko manj nadležni (so pa vseeno bolj zastrašujoči, saj so veliki in brenčijo precej na glas).

Ose in sršene zatiramo le takrat, ko se prekomerno namnožijo in postanejo moteči. Takrat jim je najbolje nastaviti pasti v obliki posod, ki jih lahko doma tudi sami izdelate iz odpadnih plastenk. V posode se nalije sladka tekočina in malo kisa, ki odganja čebele, lahko pa tudi kupite posebna polnila v obliki praška, ki vsebuje tako sladkorje kot feromone.

Odstranjevanje gnezd

Sršenja in osja gnezda (osirje) pogosto najdemo na ostrešjih, podstrešjih, dimnikih, lopah, kozolcih, na drevesih in v starih deblih … Pri osjih gnezdih se jasno vidi celice (imajo videz satovja), pri sršenjih pa je notranjost dodatno zaščitena z zunanjo plastjo "papirja" in se celic običajno ne vidi (razen morda na manšem delu gnezda). Znebiti se jih je smiselno takrat, kadar se žuželke v sezoni preveč namnožijo in postanejo moteče, kadar je gnezdo na nevarni lokaciji (na primer poleg okna v spalnico ali otroško sobo), ter kadar so v družini osebe, ki so alergične na pike. Kljub temu, da ose in sršeni ne napadajo vsepovprek, lahko namreč pride do njihove ogroženosti (tudi po nesreči), in takrat lahko napadejo – pri alergičnih osebah pa hitro pride do anafilaktičnega šoka.

Pri odstranjevanju gnezda si lahko pomagamo z aerosoli (spreji oz. pršili), ki so namenjeni ravno zatiranju os in sršenov – insekticid jim je prilagojen in domet je daljši kot pri drugih pršilih. Nato je najbolje, da gnezdo odrežemo v vedro, ga pokrijemo, in odnesemo v ogenj.

Odstranjevanje gnezda pa je seveda najboljši način, da vas napadejo razhudene ose ali sršeni, zato je potrebno upoštevati nekaj preventivnih ukrepov.

Če nameravate odstraniti gnezdo, tega ne počnite podnevi. Takrat je nekaj žuželk v gnezdu in nekaj zunaj – in te vas bodo napadle. Bolje se je gnezda lotiti ponoči ali zgodaj zjutraj, ko so vse v gnezdu.

Nočno in zgodnje jutranje odstranjevanje (ob zori) je najprimernejše tudi zato, ker ose in sršeni takrat še niso aktivni, saj je še hladno.

Ko odstranjujete gnezdo, naj v bližini ne bo drugih ljudi, umaknejo naj se tudi štirinožni prijatelji.

Za odstranjevanje gnezda si izposodite čebelarska oblačila, ali pa oblecite več plasti starih oblačil, nataknite rokavice, klobuk, vrat in del obraza zaščitite s podkapo, preko oči pa nadenite tesno prilegajoča se očala (na primer smučarska).

Po tem, ko gnezdo dobro popršite z insekticidom, se umaknite, in pustite strup delovati tako dolgo, kot piše v navodilih. Šele nato se vrnite do gnezda in ga odstranite z lopatico ali nožem. Spravite ga v vedro, za vsak slučaj pokrijte, ter nato zažgite.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog