Vprašanja - Bolezni in nadlogeKaj narediti z nadležnimi kurjimi črevci (rogovilček)?

VPRAŠANJE:

Prosim vas za nasvet kako se rešim nadležne trave v vrtu. Travo imenujemo rogovilček ali kurja črevesca. Preizkusila sem že vse kar je v mojem znanju ali brez uspeha. Največje težave imam pri pridelavi motoavilca. Omenjena trava popolnoma pokrije pridelek in ga je nemogoče obirati.

(alida1)


ODGOVOR:

Številne rastline, s katerimi se srečujemo pri vrtnarjenju in gojenju zelenjadnic, uvrščamo med plevele. Nekatere vrste so zelo nadležne in kmalu prerastejo gredice, zato imamo s tem, ko jih odstranjujemo, veliko dela. Stroka te rastline zatira s herbicidi, ki se jih množično trosi po zasajenih kmetijskih površinah. Vendar pa so mnoge tako imenovane plevelne rastline tudi užitne. In če se jih ne moremo znebiti, jih izkoristimo.

V vprašanju sta našteti dve različni rastlini, obe pa sta uporabni tudi v kuhinji. Sploh kurja črevca vsebujejo mnogo več železa, vitamina C in drugih zdravju koristnih snovi, kot motovilec in vsa ostala gojena zelenjava. Nekaj skromnejši je rogovilček, katerega domovina je Južna Amerika in je bil k nam prinesen. Pripravimo si lahko tako imenovane divje solate, pa tudi druge jedi od juh do prikuh in zdravilnih čajev, uporabni pa so mladi poganjki, listi in cvetovi.

Uživanje divje hrane pomeni velik preskok v razmišljanju in verjamem, da vsakdo ni za to. Predvsem pa je treba rastline dobro poznati in jih pripravljati v primernem času. Seveda obstajajo tudi herbicidi za njihovo uničenje, vendar to ni to. Doma vzgojena zelenjava brez uporabe kemikalij je prava zakladnica zdravja in prav zato jo tudi gojimo. Bolj kot količina je pomembna kakovost pridelka, pojavljanje plevelnih rastlin na gredicah pa je nekaj povsem naravnega. Zato sem proti kakršnikoli rabi sredstev za varstvo rastlin na zelenjavnem vrtu, tiste zelenjave, ki je ne moremo pridelati na naravi prijaznejše načine, pa je bolje kupiti v trgovini.

03.02.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog