Vprašanja - Bolezni in nadlogeZakaj mi ne uspeva solata?

VPRAŠANJE:

Imam težavo s sejanjem in sajenjem (flancanjam) solate. Na domačem vrtu mi zelenjava zelo lepo uspeva (paradižnik, česen, čebula, paprika, krompir,...), problem pa imam s solato. Kljub temu, da sem jo takoj po sejanju in "flancanju" (uporabil sem oboje) prekril s kopreno in dobro zalil, mi enostavno ni hotela zrast. Najprej sem pomislil na ptiče, vendar koprena ni bila nikjer poškodovana, tako, da edino pride v poštev kakšen voluhar ali rjavi polži,... Kaj mi svetujete, da bi kljub temu lahko užival domač pridelek?

(Božo)


ODGOVOR:

Najpogostejši sovražniki solate v domačem vrtu so polži, ki se z veliko vnemo lotijo vseh novih sadik. Podnevi se skrivajo, v nočnem in jutranjem času pa prilezejo iz skrivališč in se odpravijo na pojedino. O zatiranju polžev smo več pisali v vodiču Zaščita rastlin pred polži. Moja izkušnja je, da se za zatiranje najbolje obnese železov pripravek v majhnih briketih, ki jih potresemo okoli rastlin. Dobite ga v vseh trgovinah s pripomočki za vrt.

Da solata iz semen ne vzklije, je lahko posledica slabega semena. Če semena niste prekrili z zemljo, so ga lahko odnesle mravlje. Krivci pa so lahko tudi polži, ki so pojedli klice.


14.06.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog